The One Plus One – Jojo Moyes

The One Plus One handlar om Jess, ensamstående mamma som jobbar två jobb för att få ekonomin att gå runt men det finns ändå aldrig pengar över. Hennes dotter Tanzie är närmast ett underbarn när det gäller matte och får ett erbjudande om att börja i en fin privatskola. Kruxet är avgiften, som trots ett stipendium blir en omöjlighet för Jess att betala. Om inte Tanzie råkar vinna matteolympiaden i Skottland, där prissumman täcker hela första årets avgifter.

Problemet är bara att ta sig till Skottland. Efter en rad omständigheter dyker Ed upp i bilden. IT-miljonären vars hus Jess brukar städa. För att göra en lång historia kort så erbjuder sig Ed att köra dem till Skottland. Motvilligt från hans sida, och motvilligt från Jess sida. Och det blir en vild och galen road trip.

Den här boken är fantastiskt bra, på så många sätt. Först och främst de helgjutna och trovärdiga karaktärerna. Jess, kämpen som aldrig ger upp, som alltid har en förmåga att landa på fötterna – i sina flip-flops för sommaren väntar runt hörnet. Ed, miljonären som har allt och borde vara lycklig, men ställer till det och sviker sin omgivning. Jess vill inte ta emot hjälp från någon, och Ed tänker sällan på någon annan än sig själv. Och det kanske inte bara är Jess som behöver hjälp. 
 
Barnen är också underbara. Lilla mattesnillet Tanzie som älskar skolan och storebrorsan Nicky, tonårstrulig, inåtvänd och mobbad. Och så hunden Norman, den stora, illaluktande, fisande pälshögen.
 
Och så är det ju förstås en galet underhållande historia. Humor, allvar och romantik. Hela känslospektrat får jobba och jag tippar att någon redan snappat åt sig filmrättigheterna, för det här skulle bli allra bästa sortens romkom på bioduken.
 
Jojo Moyes är kvinnan bakom fjolårets succébok, Livet efter dig. Feelgood med tyngd har blivit hennes grej. Och hur mycket jag än tyckte om Livet efter dig så är The One Plus One flera gånger bättre. Den lämnar efter sig en härlig känsla i kroppen, precis som det ska vara.  
 
Kommer snart på svenska som Etthundra mil.
 
Fakta:
Förlag: Penguin
Antal sidor: 528
Utgivningsår: 2014
Första meningen: The irony did not escape Jessica Thomas that she lost the best job she´d ever had because of a diamond.
 
Finns på Bokus och Adlibris.