Fågelmannen – Mo Hayder

En morgon kallas kriminalkommissarie Jack Caffery till en öde utkant av sydöstra London där fem svårt sargade kvinnokroppar påträffats, alla märkta med samma fruktansvärda signatur: en liten fågel insydd i bröstet. Och det är bara en tidsfråga innan den här nekrofila seriemördaren slår till igen.

Jack hemsöks dessutom av en gammal familjetragedi som han aldrig kunnat lösa: mysteriet med hans egen försvunne bror. Han kämpar med sitt förflutnas demoner, samtidigt som han mer eller mindre ensam ska jaga en av decenniets värsta psykopater.

Kommentar:
Förra året läste jag Mo Hayders Ritual, den tredje boken med Jack Caffrey i huvudrollen och samtidigt den första i Walking Man-serien. Men nu börjar Modernista om från början, för Fågelmannen är den allra första boken om Jack Caffrey. Och om titeln låter bekant så är det inte första gången den kommer ut på svenska, den gavs ut på Damm förlag i början på 2000-talet.
 
Jag var inte särskilt förtjust i Jack Caffrey i Ritual, han intresserade mig faktiskt inte alls. Men här är han betydligt intressantare. Själva historien är också betydligt bättre än Ritual, det här är riktigt spännande. För att inte tala om vidrigt. Jag är inte särskilt lättskrämd eller lättäcklad, men det här är en av de obehagligaste och sjukaste mördare jag stött på. 
 
Jag är också mer imponerad av Mo Hayder den här gången. Fågelmannen är hennes debutbok, och som sådan är den ett skickligt hantverk. Hon tar verkligen historien så nära gränsen för vad man mäktar med, och ibland över gränsen också. Hon utforskar människans mörkaste sidor och tar oss med in i de där skrymslena där man absolut inte vill vara. Själva berättelsen är dock lite för detaljerad ibland, det blir inte bättre för att man öser på med en massa äckel, ibland är det minst lika otäckt när det är mer subtilt. 
 
Riktigt bra, och till skillnad från Ann Cleeves som jag läste härom veckan, är det här så långt från trivseldeckare som man kan komma.
 
Fakta:
Originaltitel: Birdman
Förlag: Modernista
Antal sidor: 376
Utgivningsår: 2014 (1999)
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Skuggornas bibliotek, Underbara böcker och Boktok73,