Becoming Jane Eyre – Sheila Kohler

1846. En kall och fuktig prästgård på Yorkshires hedar. En familj förföljd av olyckor: en mor och två barn döda, en sjuk far, en son förstörd av alkohol och opium, och tre begåvade döttrar, som är så mycket mer än fattiga ungmöar. Så börjar historien om systrarna Brontë – Charlotte, Emily och Anne.

Sheila Kohler fick sin inspiration till den här boken när hon läste Lyndall Gordons biografi Brontë: A Passionate Life och fastnade vid raden ”What happened as she sat with Papa in that darkened room in Boundary Street remains in shadow”. Vad var det som hände? Hur gick Charlottes tankar där hon satt vid sin fars sjukbädd och började skriva på Jane Eyre.

Det finns många böcker som spinner på Brontë, och för den delen även Austen, där författaren hittar på vad som hände före eller vad som hände samtidigt, flyttar en Mr. Darcy till nutiden, hittar på en fortsättning eller skriver om hela handlingen och förlägger den i modern miljö eller i ett parallellt universum. Det finns alla varianter, och ibland (ofta) kan det kännas tråkigt och gjort. Hitta på nåt nytt istället. Håll tassarna borta från mina favoriter. Men det finns exempel när det lyckas riktigt bra också. 

Becoming Jane Eyre är ett sådant bra exempel. Det känns som att det är precis så här det var. En av de bästa biografier jag läst är Juliet Barkers biografi Familjen Brontë, som är otroligt gripande läsning om en oerhört fascinerande familj, kan varmt rekommendera den. Och jag får samma bild av Charlotte och familjen här som jag fick då. Det känns äkta.
 
Det är en lågmäld och välskriven historia om författarskap och syskonskap. Kanske man uppskattar den mest om man känner till en del om familjen sedan innan. Jag tyckte i alla fall väldigt mycket om den, och blev så enormt sugen på att läsa – och läsa om – allt av systrarna. Jag har till exempel aldrig läst någon av Annes böcker. Dags att ändra på det.
 
Fakta:
Förlag: Corsair
Antal sidor: 234
Utgivningsår: 2011
Första meningen: He wakes to the scratching of a pencil against a page: a noise out of the darkness.
 
Finns på Bokus och Adlibris.