Kontorsninja – Lars Berge

Jens Jansen är trött på sitt liv och sitt jobb som mellanchef. Trött på att prestera. Efter att ha analyserat sin livssituation kommer han fram till den självklara lösningen på problemet. Han ska göra allt i sin makt för att försvinna.

Jens Jansen börjar leva ett liv med bakvänd dygnsrytm mellan innertak och yttertak på kontoret. Han äter överblivna konferensmackor och dricker kaffe från automaten. 

Till en början saknar ingen honom. Men så börjar fler och fler undra var han är. Är han på rymmen? Har han tagit livet av sig? Är han mördad?

Kommentar: 
Jag älskar tragikomiska skildringar från det grå kontorslivet av typen The Office eller Office Space – och inte minst den fenomenala Så fick vi se slutet av Joshua Ferris. Men jag tycker det är en outforskad genre. Med tanke på hur många människor som faktiskt jobbar i kontorsmiljö så borde det krylla av samtidsskildringar från post-it-lapparnas kungarike, men det gör det inte. I alla fall är det brist på bra sådana, så jag tog mig an Kontorsninja med stora förhoppningar.

Kontorsninja börjar ganska stillsamt, det är sådär lagom skruvat men håller sig inom ramarna, trots att mellanchefen på cykelhjälmsföretaget Helm Tech flyttar upp till innertaket och gömmer sig bakom hyllorna i förrådet. Men ju längre berättelsen lider ju mer skruvad och framförallt skarp och vass blir den. Det går från vardagsångest och existensialism hos den lilla människan till löneslaveri, kapitalism, utsugning och drömmen om ett Softopia.

Det är en bok som väcker funderingar, det är ju omöjligt att inte börja tänka som Jens och fundera över var man skulle kunna gömma sig på sin egen arbetsplats. Tyvärr är det rätt omöjligt på min eftersom folk titt som tätt springer och jobbar där på kvällar och helger. Och när det larmas på, ja då går ju larmet igång om jag börjar röra mig i lokalerna och inte hinner larma av. Och automatkaffet vill jag inte leva på. Å andra sidan var inte kaffeautomaterna hos Helm Tech särskilt lockande de heller… 

Jag gillar de smarta kapitelrubrikerna som alla är reklamslogans för kända varumärken och företag. Och jag gillar också det illustrerade omslaget av Martin Ander. Som helhet är Kontorsninja en tragikomisk, cynisk och ångestladdad historia, toppad med komiska inslag. Samhällskritik serverad med satir. Och kanske med förhoppningen att vi alla ska bromsa in och underprestera mera.

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 345
Första meningen: Kartongen stod placerad på en lastpall.

Finns på Bokus och Adlibris.