The Returned, Återvändarna – Jason Mott

Över hela världen börjar människors anhöriga att återvända från andra sidan. Ingen vet hur eller varför det händer, om det är ett mirakel eller ett tecken på att den yttersta dagen är nära. En av de som återvänder är Harold och Lucille Hargraves son Jacob. Han dog många år tidigare i en tragisk olycka på sin åttaårsdag. När han plötsligt står utanför deras dörr, fortfarande åtta år gammal, vet de inte vad de ska tro.

Kaos bryter ut över hela jordklotet och den nyligen återförenade familjen Hargrave befinner sig mitt i en värld på randen till kollaps. De tvingas manövrera i en mystisk ny verklighet och genom en konflikt som hotar att riva upp själva meningen med vad det är att vara människa.

Kommentar:
Det är ett hisnande scenario som målas upp i Jason Motts Återvändarna. Tänk om de nära och kära vi mist plötsligt återvänder från det döda? Hur reagerar man, och hur reagerar omgivningen? Med glädje, rädsla eller kanske avundsjuka? 

Harold och Lucille förlorade sin åttaårige son Jacob i en drunkningsolycka 1966. Nu, nästan femtio år senare står han utanför deras dörr och ser ut precis som förr. Han har inte åldrats, men det har Harold och Lucille som med stela leder och gråstrimmigt hår finner sig bli föräldrar på nytt. 
 
I takt med att allt fler döda återvänder växer motståndet hos de ”vanliga” levande. Det börjar med att återvändarna får utegångsförbud, upplopp sker och människor dödas, i vissa länder lagstiftas det om att återvändarna inte ska ha samma rättigheter som andra människor. Är det Gud eller djävulen som ligger bakom, eller finns det en annan förklaring? Snart blir hela Arcadia ett slags koncentrationsläger där militären vaktar.
 
Det här är en melankolisk och långsam berättelse, som delvis är något annat än jag förväntade mig. Det är inte en postapokalyptisk undergångsroman, utan handlar mer om kärlek och familjeband. Hur långt är människan beredd att gå för att skydda det hon älskar och tror på, och hur långt kan man gå av rädsla inför det okända?
 
Som idé är det här en fenomenal historia, men jag tycker inte det håller riktigt hela vägen. Jag saknar en del förklaringar – men jag inser också att det här inte är den sortens bok. Den håller sig på ett annat plan och för en annan diskussion. Det handlar inte om varför allt detta händer och söker inga svar, utan handlar istället om hur människorna reagerar på det. Lite i samma anda som En tid för mirakel, inga övriga jämförelser.
 
Och jag måste förstås nämna att boken ges ut av Harlequin, men låt det inte avskräcka er. Harlequin är mycket mer än bara läkarromantik, och jag hoppas att det kommer fler böcker i den här stilen. Återvändarna är helt klart läsvärd och har hyllats av många. I mars har tv-serien premiär, med namnet Resurrection (ABC).
 
Fakta:
Originaltitel: The Returned
Förlag: Harlequin
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 348
Första meningen: När Harold öppnade dörren den dagen fick han syn på en mörkhyad man i välsydd kostym som log mot honom.
 
Andra som bloggat om boken är Maddes bokblogg.
Finns på HarlequinBokus och Adlibris.