Odödlig – S.J. Bolton

Barney har sett saker. Sådant som inget barn borde se. Och han vet att mördaren snart kommer att slå till igen. Offret kommer att vara ännu en pojke, precis som han. Mördaren kommer tömma kroppen på blod och lämna den någonstans vid Themsens strand.

Det kommer inte att finnas några spår för poliserna Dana Tulloch och Mark Joesbury att upptäcka. Och ingen varning om vem som står på tur. Det kommer inte heller att finnas någon bra anledning för den unga polisen Lacey Flint att bli involverad. Och inte en chans att hon ska kunna hålla sig borta… 

Kommentar:
Att få en ny Lacey Flint-deckare i sin hand är lite grand som julafton för en spänningsfantast. Man vet på förhand att det kommer vara ruggigt bra läsning. Men jag vill också ha den där perfekta lästiden där jag kan ägna en hel dag ostörd åt den mörka och sjuka värld som målas upp, och därför har jag gått och sparat på boken ett tag. Den förtjänar en högtidsstund.
 
Odödlig är tredje boken om polisen Lacey Flint. Första boken Nu ser du mig är något av de mest spännande jag läst. Andra boken Livrädd, inte lika mycket så. Men med Odödlig är det åter hög puls och kan-inte-sluta-läsa.
 
Spänningen är det alltså inget fel på. Det är en oerhört tät och skickligt berättad historia. Det är en konst att lägga ut bra ledtrådar som läsaren nappar på, utan att det blir för övertydligt. (Och ändå visar det sig att man missar de väsentligaste ledtrådarna.) Det är S.J Bolton mästerlig på. Jag  misstänkte och avfärdade nästan varenda en som figurerade i handlingen och ändrade mig flera gånger.
 
Mästerlig spänning, absolut. Jättetrovärdigt? Nja. Men det spelar mindre roll. Det är som alltid en grymt spännande, mörk och sjuk resa att läsa Bolton. Kan inte vänta tills nästa gång.
 
Fakta:
Originaltitel: Like This, For Ever
Förlag: Modernista
Antal sidor: 439
Utgivningsår: 2013
Första meningen: ”Det sägs att det är som att skära i smör, när man skär i ungt kött.”
 
Finns på Bokus och Adlibris.