Nattsländan – Katerina Janouch

När Cecilia vaknar upp på sjukhuset efter en mindre hjärtinfarkt vet hon med isande visshet att hennes liv måste förändras. Det känns omöjligt att gå vidare i äktenskapet, drömmen om en familj som håller ihop för alltid går i kras.

Även för systern Susanna väntar dramatiska förändringar och härigenom svetsas systrarna samman mer än någonsin. Susanna visar oväntad handlingskraft trots att hon ställs inför sin tuffaste utmaning. 

Medan Cecilia kämpar med att komma på fötter och hitta ny balans i livet försöker hon också komma tillbaka i sin yrkesroll. Hon återgår till arbetet på förlossningskliniken samtidigt som avdelningen drabbas av ett hårt slag: chefsbarnmorskan Tatiana försvinner spårlöst. Cecilia borde förstås lämna ärendet åt polisen, men kan inte låta bli att engagera sig. Långsamt går sanningen upp för henne och den är mer skrämmande än någon kunnat tro.

Kommentar: Katerina Janouch är tillbaka med sjätte boken om barnmorskan Cecilia Lund. De fem tidigare är BedragenSysterskapHittebarnet, Tigerkvinnan och Modershjärtat.

Katerina Janouch har skapat en egen liten genre, relationsdeckare kanske man skulle kunna kalla det. I varje bok bedriver barnmorskan Cecilia någon form av deckarspaning och löser brott, men det är hennes relationer som hela tiden står i centrum. Och jag skulle gärna vara utan de där brottsfallen. Det blir bara mindre och mindre trovärdigt för varje bok. Hela historien med Tatiana är extra ointressant och tillför ingenting, jag skummar till och med de sidorna.
 
Men i övrigt är det väldigt trovärdigt. Cecilia och Johns äktenskap som kraschar på riktigt, relationen dem emellan och till sina barn känns som hämtade direkt ur livet. Jag gillar också att det känns så 2013 – med exempelvis Facebook och Missing People som typiska tidsmarkörer. 
 
Jag gillar att läsa om Cecilia. Trots att vi är väldigt olika så känns hon som vem som helst. Längtar redan efter nästa bok.
 
Fakta:
Antal sidor: 460
Utgivningsår: 2013
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagen, Boken är tankens barn och Malins bokblogg.