Kyss mig först – Lottie Moggach

Den tjugotreåriga datanörden Leila har haft en ensam och skyddad uppväxt i sydöstra London utan riktiga vänner, men på chatforumet Red Pill hittar hon äntligen människor som verkar förstå henne. Hon lyckas också imponera på sajtens grundare, den karismatiske amerikanen Adrian.

Leila blir glad när Adrian erbjuder henne att delta i Projekt Tess. Tess visar sig vara en glamourös, trettioåttaårig kvinna, men också manodepressiv och med långt framskridna självmordsplaner. 

Hon tänker faktiskt ta livet av sig. Men för att bespara sina vänner och sin familj onödigt lidande vill hon att någon ska ta över hennes nätidentitet, under förespegling att hon har påbörjat en ny tillvaro utomlands. Leila ska få alla att tro att Tess fortfarande är i livet – hon ska bli Tess.

Kommentar:
Leila är en ung tjej med ett obefintligt socialt liv, men när hon hittar forumet Red Pill med sina etiska, moraliska och filosofiska diskussioner möter hon också människor som förstår henne och uppskattar henne. Hon får beröm för sina smarta inlägg och när hon blir head-huntad, utvald, till vad som kallas Projekt Tess nappar hon direkt.

Leila dras in i Tess liv, hon kartlägger varenda liten detalj i Tess bakgrund, lär känna sättet hon skriver på, hur hennes relationer ser ut. Hon tar långsamt över Tess identitet och skapar ett nytt liv åt henne, så att Tess ska kunna leva vidare även efter sitt självmord. Och vad som börjar som ett slags strategiskt onlinespel för Leila, utvecklas snart till en besatthet.

Det här är en mörk, spännande och tankeväckande debut av brittiska Lottie Moggach. Hur enkelt är det inte att ta över någon annans identitet och utge sig för att vara någon annan? En person skulle nog lyckas hålla sig undan ganska länge, så länge hen är synlig i sociala medier.

 
Både Tess och Leila är trovärdiga karaktärer, liksom hela historien. Det är en riktigt bra och läsvärd bok, men jag hade önskat ett något bättre avslut, eller någon riktig twist som ställer precis allt på ända. Då hade det gått från riktigt bra till fantastisk.
 
Fakta:
Originaltitel: Kiss me first
Förlag: Modernista
Antal sidor: 288
Första meningen: Det var en fredagskväll när projektet hade pågått i ungefär nio veckor.
 
Finns på Bokus och Adlibris.