Undret – R.J. Palacio

August (Auggie) Pullman föds med ett missbildat ansikte. Ända fram tills tioårsåldern har han undervisats hemma av sin mamma. När han nu ska börja i en vanlig skola förstår han att mycket kommer att förändras. Hur ska Auggies klasskamrater reagera och hur ska han själv bemöta deras reaktioner. Hur ska han få dem att förstå att han är precis lika vanlig som de, bara med den skillnaden att han ser annorlunda ut? 

Kommentar:
Det är inte utsidan som räknas, utan insidan, heter det ju. Det stämmer inte riktigt när det gäller Undret eftersom det fantastiskt fina omslaget förmodligen bidrar till att många blir nyfikna på den och plockar upp den. Den här boken är fin inifrån och ut. Omslaget är kraftfullt och rent, och passar perfekt till den här historien om Auggie, den tioårige pojken som inte direkt haft tur i det genetiska lotteriet.

Han tycker själv att han är en vanlig kille, han gillar att spela xbox, cykla och äta glass. Enda anledningen till att han inte är vanlig är att ingen annan tycker att han är det. Han ser inte ut som alla andra: ”Hur ni än tror att jag ser ut, så är verkligheten antagligen värre.”

Auggie är en underbar karaktär, mycket trovärdigt gestaltad. Det här är hans berättelse, men historien berättas omväxlande av Auggie och personer i hans omgivning, och det är ett plus att få flera olika perspektiv.

Jag tycker väldigt mycket om Undret, och om bokens budskap. Välj att vara snäll. Tänk om alla kunde anamma det. Var snäll, men var lite snällare än du behöver vara. Att vara snäll kan ofta vara det modigaste och tuffaste som finns.
 
Visst finns det en del av mig som kan tycka att det blir lite onödigt amerikanskt och sockersött på slutet, men jag köper det helt och fullt. För det här är en sådan historia som kräver ett lyckligt slut, ett äkta hollywoodskt filmslut med stående ovationer, och det hade inte kunnat sluta på annat sätt än lyckligt. Vore det inte fint om vi kunde få fler sådana ögonblick här i livet. Som Auggie säger: ”Alla människor i hela världen borde få stående ovationer minst en gång i livet, för vi lyckas alla besegra världen.” 
 
Undret borde vara obligatorisk läsning i skolorna – kanske som högläsning redan på mellanstadiet eller som egen läsning för de lite äldre. Här finns mycket klokt att ta till sig och att bygga diskussioner kring. Det är en bok som passar alla – både barn, ungdomar och vuxna. 
 
Fakta:
Originaltitel: Wonder
Antal sidor: 336
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Jag vet att jag inte är någon vanlig tioårig unge.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhora, Böckerx3, Enligt O,  och Litteraturkvalster och småtankar.