Du och jag och vi – Pia Hagmar

Lisbeth, Annika, Linn och Ellen. Fyra vuxna kvinnor – fyra mycket skilda liv.

Det enda de egentligen har gemensamt är att deras hästar delar stall vilket innebär att de träffas varje dag, rider tillsammans och sköter om sina hästar. De tror att de känner varandra men gör de verkligen det?

För vad gömmer sig bakom fasaderna och illusionerna av att leva lyckliga liv? Och vad händer med kvinnorna när en i gruppen visar sig leva ett liv som är på väg att ha en mycket farlig utgång?

Kommentar:
Uppväxt som jag är med hästböcker så pirrade det faktiskt till lite extra vid tanken på en hästbok för vuxna. Ett spännande grepp, även om det visade sig vara en relationsroman med inslag av häst.

Jag vill så gärna tycka om det här, men det är faktiskt inte särskilt bra. Jag tycker inte riktigt om karaktärerna. Hästtjejer är starka tjejer, men jag ser inte så värst många starka sidor hos de här fyra, de är mer självutplånande och offertänkande. Och männen i den här historien är de sorgligaste män som går att uppbåda. Antingen är de elaka monster, bekväma och passiva eller självupptagna.

De kursiva partierna med tillbakablickar för de fyra huvudpersonerna är svåra att hänga med i. Det dröjer nästan till slutet av boken innan jag förstår vem som tänker vad och varför. Språkligt är det här heller ingen höjdare med till exempel bilar som morrar igång och fräser iväg.

Men jag tycker om hur det hela slutar, och jag tycker trots allt om att återvända till stallmiljön efter tjugofemårs paus. Hoppas på fler böcker inom samma genre, jag tror att det finns en läsekrets för det.

Fakta:
Förlag: Damm förlag
Antal sidor: 343
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Hans hand vilar över hennes bröst, tung av äganderätt. 

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagen, NobelprisprojektetBokumenterat, Malins bokblogg och Bookis.