Då tänker jag på Sigrid – Elin Olofsson

Hanna flyr Stockholm och sitt reklambyråjobb efter en smärtsam kärlekshistoria med kollegan Henrik. I hopp om att glömma honom och äntligen blåsa liv i sina konstnärsdrömmar åker hon till Gärningsberg, sin jämtländska hemby, och flyttar in i den släktgård som hennes  pappa tvingats lämna flera decennier tidigare.
 
Men vad var det egentligen som hände där i huset? Vem var hennes farbror Åke, som tog livet av sig hemma i köket? Var finns Sigrid, den farmor Hanna alltid fruktat och aldrig lärt känna, hon som lämnat trasiga människor bakom sig och vars hela liv handlat om gården. I mötet med familjen och dess historia väcks nya frågor till liv hos Hanna: vad händer när man förlorar sig själv? Och hur långt räcker egentligen kärlek
 
Kommentar:
Då tänker jag på Sigrid är en vemodig och lågmäld historia om att söka sina rötter, om det förflutna, om glesbygd, om kärlek, om hemligheter. Jag försätts i ett melankoliskt och vilsamt tillstånd när jag läser, mycket tack vare Elin Olofssons fina språk. Det är både själfullt och korthugget på samma gång och det dialektala inslagen gör att det känns äkta.
 
Historien får mig att reflektera över alla de Sigrid, Åke, Kalle och Bosse jag stött på i mina dar, de finns där överallt. I min hemby och i min egen släkt så finns de där, och jag har aldrig riktigt tänkt på dem eller var de kommer ifrån. De har bara varit som självklarheter, gammgossar eller sura tanter eller vad man nu än sett dem som. Men det är klart att det finns mer bakom, de är som de är av en anledning. Och jag tycker så mycket om Åke, tänk om han fått chansen att leva sitt liv annorlunda.
 
Jag är inte helt överens med slutet men på det stora hela är Då tänker jag på Sigrid en fin läsupplevelse.
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 255
Utgivningsår: 2013
Första meningen: ”Ju mer man älskar dem, desto svagare blir de”.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagen och Böcker emellan.