Himmel – Torbjörn Flygt

Louise och Fredrik är väldigt lyckade. Han är en arkitekt i ropet, ständigt med nya iögonenfallande projekt. Louise passar perfekt vid hans sida. Konstigt nog är en av dem konstant otrogen.

Parvaneh från Esfahan blir misshandlad av sin man, och gör det som ingen hade trott. Hon måste bara få vara för sig själv ett litet tag. Men så träffar hon en annan man som gör det svårt att vara ensam.

Lena är gift med Janson. Hon är beredd att ge upp hela sitt liv för honom. Och det har hon fått göra också. För Janson spelade en gång bort allt de hade. Hon tror att han har slutat, men Janson vet ju hur man ska vinna.

De lever i samma stad. Då och då stöter de ihop. De bor ju faktiskt under samma himmel. Och ibland får de syn på den.

 
Kommentar:
Jag tyckte jättemycket om Torbjörn Flygts Augustprisbelönade Underdog när jag läste den för ett tiotal år sedan. Men det är också det enda jag läst av Flygt, förrän nu. Om Underdog på pricken fångade 70-80 talet, så är Himmel en lika perfekt tecknad bild av vår samtid idag. 
 
Det är en dyster bok befolkad av ängsliga människor, men de känns äkta. Och det är skickligt gjort eftersom historien rör sig runt så många personer. Trots begränsat med utrymme så blir de alla levande och trovärdiga i all sin deprimerande ängslighet. De lever i samma stad, i samma värld, men också i helt olika världar. 
 
Himmel är inte nattsvart, himlar är ju sällan det. Det finns alltid något ljus som lyser upp i mörkret, även i den här berättelsen. Himmel är en bok som får dig att bli både arg, ledsen, rörd och frustrerad. Den får magen att knyta sig av obehag på vissa ställen. Och den är en liten glimt av Sverige idag.
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor:432
Utgivningsår: 2008
Första meningen: Detta är männens värld.
 
Finns på Bokus och Adlibris
Andra som bloggat om boken är Calliope books och Pocketblogg.