Step Back in Time – Ali McNamara

Ali McNamara är kvinnan bakom chicklit-favoriterna From Notting Hill with Love…Actually, From Notting Hill to New York…Actually och Breakfast at Darcy’s, så mina förväntningar var mer än skyhöga inför hennes senaste release: Step Back in Time. Feelgood och tidsresor – en spännande kombo!

Det handlar om Jo-Jo, en karriärsinriktad och stressad revisor från 2013 som blir påkörd av en bil och kastas tillbaka till 1963. Hon vaknar upp med ny frisyr, nya kläder och ny identitet, men allt är inte främmande. George som äger skivbutiken är samma George som hon känner 2013, och hon märker snart att andra personer från hennes liv finns med på 60-talet: hennes assistent Ellie och en ytligt bekant vid namn Harry, fast de är inte samma personer utan helt andra som lever sina sextiotalsliv utan att ha gjort tidsresor.

Rörigt det blir så fort man ska prata om tidsresor, och naturligtvis är det minst lika rörigt för Jo-Jo. Hur ska hon kunna ta sig tillbaka till sin egen tid? George som kan en sak eller två om tidsresor försöker hjälpa henne att komma tillrätta i den nya omgivningen, men det dröjer inte länge förrän Jo-Jo återigen blir påkörd av en bil och förflyttas – till 70-talet den här gången. Med samma skivaffär, samma George, och två helt nya Ellie och Harry. Och lite andra förutsättningar och problem att handskas med. Sen upprepar det sig på liknande sätt genom 80-tal och 90-tal, hur ska Jo-Jo lyckas landa i 2000-talet igen? Och kommer hennes gamla liv att finnas kvar efter allt som hon har varit med om?

Det här är kul och händelserik läsning med massor av nostalgi och strösslat med Beatlesreferenser genom hela storyn. Kanske lite för strösslat. Och kanske lite för många tidshopp. Det blir lite väl ytligt i varje tidsperiod, det är egentligen bara Jo-Jo som man lär känna, man hinner aldrig komma någon annan in på skinnet. Om jag inte hade läst McNamara förut hade jag nog gillat det här ännu mer än jag gör, för jag vet hur bra hon kan skriva. Det här är den bok av henne jag tycker minst om, men det är ändå kul läsning och en stunds skön verklighetsflykt. Den framkallar dock inga fånleenden eller lyckorysningar som FNHWLA eller FNHTNYWLA gjorde.

Fakta:
Förlag: Sphere
Antal sidor: 436
Utgivningsår: 2013
Första meningen: ’Watch it, love!’ the London taxi driver calls from his black cab as I dash across the busy road, weaving in and out of the congested lunchtime traffic, and into the nearest coffee shop to order my much-needed caffeine fix.

Finns på Bokus och Adlibris.