A Gift to Remember – Melissa Hill

Darcy jobbar i en liten bokhandel på Manhattan. Hon älskar böcker och drömmer om att hitta den där perfekte mannen hon hittills bara läst om. En dag när hon cyklar till jobbet kraschar hon in i en man som är ute och rastar sin hund. En snygg, välklädd, antagligen rik man, som knockas medvetslös och förs till sjukhus. Darcy står kvar, med dåligt samvete och mannens hund som hon bestämmer sig för att ta hand om.

Mannen, som visar sig heta Aiden, har tappat minnet. Han minns inte vem han är eller några detaljer om sitt liv, men Darcy gör allt hon kan för att hjälpa honom. Hon får tillgång till hans hus och förser honom med foton och andra detaljer i hopp om att han ska få minnet tillbaka. Hon upptäcker en värld långt ifrån sin egen, med resor och äventyr och bygger upp en bild av Aiden. Kan han vara den rätte för henne? Men vad händer när Aiden får minnet tillbaka, kan verkligheten matcha fantasin?

Det här låter ju verkligen som en perfekt bok – en bokälskande hjältinna, jul i New York, en charmerande och mystisk man, och en hund på köpet. Det kan nästan inte bli dåligt med de förutsättningarna. Men det här klickar inte för mig. Av flera anledningar. 

Dels har vi Darcy, hur underbar och trevlig och bokintresserad hon än verkar vara, så är det något som inte stämmer. Och jag tror det är just det – hennes stora kärlek till böcker och den person hon är känns oäkta. Det känns precis som att Melissa Hill har skapat henne för att 99% av alla hennes läsare kan identifiera sig med henne och säga att ”hon är precis som jag!”. Det känns inte helt äkta. Det blir för konstruerat. I vanliga fall gillar jag den här typen av karaktärer, men den här gången känns det för uttänkt.
 
Att det 2013 kan vara så svårt att få reda på vem Aiden är, och att ingen alls frågar efter honom på så länge känns också ologiskt. En googling så hade det varit klart. Sen önskar jag att det hade varit mer New York, och mer julstämning, synd att inte dra på lite mer när det ändå är en julbok. Och jag saknar också kemi mellan Darcy och Aiden. Här fanns alla förutsättningar för att få till en magisk historia – men utförandet är inte särskilt bra.
 
Fakta:
Förlag: Simon & Schuster
Antal sidor: 408
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Anyone who says that money can’t buy happiness has clearly never been inside a
bookstore.
Finns på Bokus och Adlibris.