Den femte vågen – Rick Yancey

Efter fjärde vågen finns bara en regel: lita inte på någon.

Cassie har överlevt de första faserna av en utomjordisk attack. Hennes föräldrar är döda och hennes lillebror tillfångatagen. Nu flyr hon för livet, hon flyr från De Andra. De som ser ut som vanliga människor men som dödar alla de ser. Cassie har valt att inte lita på någon. Hon vet att ensam är stark inte bara är ett slitet uttryck, utan det kanske enda sättet att hålla sig vid liv. 

Kommentar:
Den femte vågen utspelar sig efter en utomjordisk attack, världen är inte längre vad den var. Mänskligheten är så gott som utplånad och De Andra har tagit över. Cassie lever ensam i skogen, drar från plats till plats och lever på det hon kan hitta. Att gömma sig är det säkraste sättet att överleva, det går inte att lita på någon.
 
Jag tycker att Den femte vågen påminner om Alden Bells I dödsskuggans land, fast den är inte lika bra. I dödsskuggans land är svartare, dystrare och betydligt bättre skriven. Den femte vågen är för ojämn, vissa delar engagerar mig inte, och den känns lite väl ytligt amerikansk. Jag tycker inte det funkar att byta berättarröst hela tiden, precis när det blir intressant så bryts storyn och börjar om på nytt ställe. 
 
Min version av Den femte vågen är ett okorrigerat exemplar, så jag bryr mig inte om att kommentera det språkliga som jag hoppas flyter bättre i den utgivna versionen.
 
Det här är en hypad bok, som spås bli den nya Hungerspelen, och jag håller väl kanske inte riktigt med om det. Men det är helt klart nog intressant läsning för att jag lockas att läsa både uppföljare som se filmen.
 
Fakta:
Originaltitel: The 5th Wave
Förlag: Raben & Sjögren
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 487
Första meningen: Det blir inget uppvaknande.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Fridas bokhyllaI heart fantasy och Maddes bokblogg.