Vätten – Mikael Strömberg

Peter och hans familj lämnar Norrland tidigare än tänkt för att köra hem till Stockholm på natten. Men med mörkrets inbrott kommer tröttheten smygande, liksom känslan av att vara isolerade från omvärlden. Ett misslyckat försök att undvika en kollision slutar med att bilen blir stående vid vägkanten. Plötsligt blir det skrämmande uppenbart att familjen inte är ensamma. Peter står öga mot öga med något främmande. En underlig varelse med en mörk uppsyn, som därefter försvinner spårlöst i natten.

Väl hemkomna börjar otäcka olyckor att hända i familjens närhet. Peter bestämmer sig för att bege sig tillbaka till olycksplatsen, för att försöka finna varelsen. Detta blir startskottet till sökandet efter det okända med en historia som har sina rötter över hundra år tillbaka i tiden. 

Kommentar:
Jag är inte en lättskrämd person, verkligen inte. Det är inte många böcker som får mig sådär rejält skraj, men Vätten lyckas faktiskt med det. Inte hela tiden, men stundtals blir det riktigt otäckt.
 
Det är främst när det övernaturliga bryter in i vardagen som det blir skrämmande. Den till synes vanliga bilresan hem genom Norrland som blir till en sorts twilight zone. När saker börjar hända hemma i familjens lägenhet. Hur Peters mentala tillstånd förändras, allt det är riktigt bra gjort.
 
Jag känner mig ändå lite tudelad angående Vätten. Först och främst vättens karaktär som i min folktro är ett annorlunda väsen, ondskefull kan han vara men inte blodtörstig. Det stämmer inte riktigt för mig. Det är också vissa scener, främst ute på gården i skogen, och med männen som bor där, som bara känns konstiga och det drar ner helhetsbetyget.
 
Men spännande, absolut! Och för att vara en svensk författare som skriver skräck – ohyggligt bra. En guldstjärna också för ett snyggt omslag. Och kanske, kanske måste jag ändra våra semesterplaner och ställa in bilsemestern.
 
Fakta:
Förlag: Frank
Antal sidor: 279
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Ur jorden.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken  är Pocketlover och Ylva kort och gott.