Bittrare än döden – Camilla Grebe och Åsa Träff

En regnig höstkväll någonstans i Stockholm blir femåriga Tilde vittne till hur någon sparkar hennes mamma till döds.

Samma höst börjar terapeuten Siri och hennes kollega Aina träffa en helt ny typ av klienter: De har åtagit sig att leda en självhjälpsgrupp för kvinnliga brottsoffer, och under ett antal mörka höstkvällar berättar kvinnorna den ena historien efter den andra om omöjlig kärlek, våld och förnedring.  

Samtidigt finner sig Siri vid ett vägskäl i sitt eget liv – ska hon själv våga lita på kärleken, den som svikit henne och de andra kvinnorna så grymt?

Stegvis flätas lilla Tildes öde samman med Siris och kvinnorna i gruppens, och sökandet efter försoning och återupprättelse förvandlas till en jakt på en besatt mördare.

Kommentar:
Flera år efter alla andra upptäckte jag så i vintras Grebe/Träff och det var besatthet vid första bladvändningarna. Debuten Någon sorts frid var grymt spännande och Bittrare än döden visar sig tursamt nog hålla lika hög klass.

Man vet att ett persongalleri är bra när det känns kul att återse Siri, Aina, Vijay och Markus igen, när det nästan känns som att de är ens vänner i verkliga livet, eller åtminstone bekanta som man råkar veta oproportioneligt mycket om. Så är det med Siri och co.

Förutom persongalleriet så innehåller Grebe/Träffs böcker allt som en god spänningsroman bör innehålla: spänning (förstås!), obehag (både som krypande känslor och direkta slag i magen), twister, och förstås en dos svärta. Och svärtan och mörkret är det som verkligen höjer böckerna ur mängden. 

Nu ser jag fram emot nästa bok – fördelen med att hoppa på en bokserie sent är att man inte behöver vänta lika länge på varje del. (Del tre finns redan ute och del fyra kommer i september!)

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 395
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Allting ser annorlunda ut underifrån.

Finns på Bokus och Adlibris.

Andra som bloggat om boken är En bok om dagen, Boktoka, …med näsan i en bok, Violens boksidaSladdertackans bokblogg och Bokbabbel