God natt, oktober – Valle Wigers

Tillsammans med sina föräldrar flyttar Adam in i den nybyggda stadsdelen strax söder om centrum. Deras liv utspelar sig på liten yta, men den stora politiska världen är ständigt närvarande, om så endast i tanken. Fast varför är familjens lilla värld så bräcklig? Besöken utifrån går att räkna på ena handens fingrar.

Olyckan är ofrånkomlig. Och genom 1980- och 90-talets Göteborg får Adam bära sina föräldrars hjärtan i sina händer.
 
Kommentar:
God natt, oktober är en lågmäld, finstämd och omsorgsfullt berättad historia. Jag tycker väldigt mycket om Valle Wigers språk. Han säger mycket med få ord, och det känns som att varje ord är exakt avvägt och genomtänkt för att få bästa möjliga effekt. Här finns inget onödigt lull-lull. På var och varannan sida hittar jag fraser och stycken som får mig att vilja klottra i marginalerna.
 
”När hösten kommer har vårt hem blivit en krigszon där vi bevakar våra revir. Mitt rum är min fästning, mamma får bara komma in om hon knackar koden tre långsamma tre snabba. I badrummet kan jag tänja på tiden, och med låst dörr ostört sjunka ner i badkaret. Pappa äger balkongen och soffan. Mamma rör sig mellan oss och hennes tårar faller i alla rum.”
 
Ja, ni ser vad jag menar. 
 
Adam är en ensam kille, som växer upp i en isolerad familj. De har inte mycket kontakt med vänner och släktingar, och det har sina skäl. Det är både dystert och sorgligt, men det är inte en snyftroman. Här finns en del humor, det finns ljus och det finns hopp. En riktigt fin debut av Valle Wigers.
 
Fakta:
Förlag: X Publishing
Antal sidor: 259
Utgivningsår: 2013
Första meningen: De ställer sina kaffekoppar i diskhon.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går… och Enligt O.