Porträttet av dig – Isabel Wolff

Ella Graham är konstnär och försörjer sig på att måla porträtt. Det blir en speciell stämning i hennes intima ateljé, som ofta får fungera som biktbås där modellerna avslöjar sina innersta hemligheter. Den stora sorgen i hennes eget liv är att pappan övergav familjen när hon var fem år och inte har hörts av sedan dess. Under hela barndomen ritade hon hans porträtt, fastän hon inte kunde minnas hur han såg ut.

När Ellas lillasyster Chloë beställer ett porträtt av sin nya fästman Nate går hon motvilligt med på att måla det. Han verkar opålitlig, men till hennes stora förvåning visar han sig vara en helt annan än den hon trodde. Samtidigt får hon helt plötsligt ett mejl från sin pappa som vill träffa henne, efter trettio år, vilket rubbar hela hennes värld.

 
Kommentar:
Jag gillade verkligen Isabel Wolffs Vickis vintagebutik som kom 2010, en varm feelgoodroman som kretsar runt en second hand butik där huvudpersonen kommer i kontakt med diverse olika främlingar genom den gemensamma nämnaren vintagemode och dras in i deras liv. I Porträttet av dig kommer huvudpersonen i kontakt med diverse olika främlingar genom den gemensamma nämnaren porträttmålning och dras in i deras liv.
 
Båda böckerna är uppbyggda på likartade sätt. Liksom i förra boken där alla de vackra modeplaggen beskrevs med sådan passion, så gnistrar det extra mycket när porträttmåleriet och kärleken till konsten beskrivs. Wolff berättar detaljerat om målandet, penseln som doppas i färg, ljuset som faller, ögonfransar som räknas. Just de bitarna tycker jag är väldigt bra.
 
Porträttet av dig handlar om hemligheter, och om hur vi ser på varandra och vad vi väljer att se. Det är en underhållande historia, men inte lika bra som Vickis vintagebutik. Omslaget är fint, men jag tycker inte riktigt att det passar till boken.
 
Fakta:
Originaltitel: The Very Picture Of You
Förlag: Forum
Antal sidor: 358
Utgivningsår: 2011
Första meningen: ”Ella? Ella!”
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Doras bokprat