Om det var krig i Norden – Janne Teller

Vilken fin liten bok det här är! Både till yta och innehåll. Den ser ut och känns som ett pass, och sidorna pryds av Helle Vibeke Jensens fina illustrationer.
 
Om det var krig i Norden är ett tankeexperiment. Hur skulle det vara om det var krig i Sverige? Om allt det som händer i Irak, Afghanistan och Syrien händer här hemma? Det är något som varenda unge grubblar på tror jag, i alla fall jag gjorde det väldigt ofta när jag var barn. Jag låg där i sängen, mitt i kalla krigets dagar, och funderade på vart jag skulle ta vägen om det blev krig och ryssarna kom. Vi hade ingen källare i vårt hus, bara en jordkällare under köksgolvet som jag var rädd för att gå ner i. Var jag tvungen att gömma mig där om kriget kom? Eller kunde jag springa till min kompis några hus bort som hade en trevligare källare, fast å andra sidan skulle vi lättare bli hittade där. Tankar på krig upptog en stor del av min tid som barn, flyktvägar, kojor i skogen, överlevnadsutrustning och så vidare, och jag bodde ändå i en trygg liten norrbottnisk by där inget farligt någonsin hände. I och med att världen krymper och allt kommer närmare borde såna här tankar snarare ta upp mer plats hos barn idag. I nästan varje skolklass finns det barn som har verkliga erfarenheter av krig, vilket det inte fanns på min tid. Om det var krig i Norden är en högaktuell och angelägen bok.
 
Både jag och den 11-årige sonen har läst Om det var krig i Norden, och det med stor behållning. Han är ingen bokläsare, men den här läste han från pärm till pärm och tyckte den var riktigt bra och samtidigt otäck. Det är en bok som väcker många frågor, och kanske att man behöver vara lite äldre än 11 år för att bättre kunna ta den till sig. Högstadiet, sjuan-åttan, är nog en lämplig ålder.
 
Det här är en bok som borde läsas av alla. Varenda högstadieelev i hela Sverige borde få ett eget exemplar av boken. Till boken finns också en lärarhandledning som Lilla Piratförlaget tagit fram tillsammans med Kalle Güettler. Den kan laddas ner gratis här för de lärare som vill använda boken i undervisning. Och det tycker jag absolut att du ska göra om du är lärare! 
 
Fakta:
Originaltitel: Hvis der var krig i Norden
Förlag: Lilla Piratförlaget
Antal sidor: 59
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Tänk om det blev krig i Norden.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Flaskposten.