Betvingade – Simona Ahrnstedt

I en tid där inget är säkert och en kvinnas heder hänger på hennes oskuld går stormannadottern Illiana Henriksdotter till en skogstjärn för att bada då hon blir överfallen och bortförd.
 
Markus Järv, ökänd riddare och kungens närmaste man, väntar på en utsedd kvinna som ska göra honom sällskap för natten när hans unge soldat kommer med helt fel person. Inte bara är kvinnan framför honom mager och blek han märker också snabbt att hon kommer från en fin familj. Han bestämmer sig för att rida tillbaka med henne men under färden stöter de på Illianas bröder och en olyckshändelse gör att en av bröderna dör.
 
Från och med den stunden kommer maktspel, intriger och kunglig diplomati att för alltid bestämma över Illianas och Markus liv.
 
Kommentar:
Jag älskade Simona Ahrnstedts debut Överenskommelser som jag anser var 2010 års bästa svenska bok. Så självklart förväntade jag mig något alldeles extra när jag plockade upp Betvingade.
 
Det här är en riktig bladvändare och jag kunde omöjligt lägga boken ifrån mig. Precis som med Överenskommelser så hamnar jag i en liten bubbla där ingenting annat än Illiana och Markus spelar någon roll. Det är passion, åtrå, blodsfejd och intriger så det ångar mellan sidorna. Jag älskar böcker som tar mig till en annan plats och en annan tid, när det för en stund inte existerar något annat än boken jag befinner mig i, och Betvingade gör precis det.
 
Jag fastnar vid en tanke när jag läser, och det är varför de kvinnliga karaktärerna alltid är så moderna, driftiga och smarta när vi talar om historiska kärleksromaner. De vet alltid att det är noga med hygienen vid sjukdom, att man ska tvätta sig och hålla sig ren i övrigt, de kan bota sjuka med örter och läka sår, de har en bra kosthållning, de vägrar låta sig domineras av sin man, de har svar på tal, de är lite klokare än alla andra, de har alltid ett 2000-tals modernt tankesätt. Jag kan inte komma på en enda roman av det här slaget vars kvinnliga hjältinna agerar på ett annorlunda vis. Inte för att det stör mig, det är precis så här jag vill ha mina böcker, men ändå.
 
Betvingade är fantastiskt underhållande läsning, men jag håller fortfarande Överenskommelser som snäppet bättre. Det har nog främst att göra med att jag föredrar 1800-tal framför 1300-tal, jag känner mig mer hemma i den tidsepoken. Nu längtar jag till nästa bok, jag vill läsa mer, mer, mer!
 
Fakta:
Förlag: Damm förlag
Antal sidor: 357
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Brev till Roland Birgersson från Birger Sverkersson.
 
Finns på Bokus och Adlibris
Andra som bloggat om boken är Sandras bokhylla, Bokparet och Monikas bokläsardagbok.