Svart himmel – Arnaldur Indridason

En kvinna som anklagas för utpressning misshandlas till döds. Detta sker framför ögonen på polisen. Ändå lyckas förövaren komma undan. Allt pekar på att det är en torped som driver in narkotikaskulder. Samtidigt försöker en småkriminell alkolist komma i kontakt med polisen. Med mycket dunkla avsikter.

Huvudpersonen är denna gång Sigurdur Óli, som vi känner igen från de tidigare böckerna. Förutom den spännande och täta mordhistorien får vi också en kritisk inblick i det korrupta bankväsendet både på Island och i andra länder innan den stora bankkraschen ägde rum 2008.

 
Kommentar:
Svart himmel är den åttonde översatta boken om kriminalkommisarien Erlendur Sveinsson och hans kollegor. Det är också den tredje delen i en kvartett, där Frostnätter och Mörka strömmar utgjorde de första delarna. Erlendur figurerar inte i handlingen den här gången heller. Han är fortfarande upptagen med att söka i sitt förflutna.
 
Nu är det Sigurdur Ólis tur att stå i fokus, och det funkar väl sådär. Jag gillar att få komma honom lite närmare, men det är svårt att komma honom in på livet. Han fortsätter vara den där tyste, starke, arge figuren som håller sig i bakgrunden, men lite mjukare kanter fick han trots allt.
 
Som vanligt när det gäller Arnaldur Indridason så är det en mörk och melankolisk deckarhistoria. Riktigt brutal på sina håll. Men det är allt det som ligger mellan raderna och runt omkring boksidorna som är det som lyfter berättelsen. Indridason är en mästare på att beskriva miljöer och stämningar utan att direkt uttrycka dem, och det genomsyrar hela hans berättande. Det här mörka, kalla, karga tar han fram som ingen annan, och det är inget annat än mästerligt.
 
Den här historien har kopplingar till en tidigare händelse i Vinterstaden, och jag tycker om det där med att knyta ihop händelser och bjuda in tidigare bifigurer i handlingen. Svart himmel är inte en av Indridasons allra bästa böcker, men den är ändå en viktig del i hela den här serien. Jag ser mycket, mycket fram emot att läsa den avslutande delen i kvartetten, Den kalla elden. och att äntligen få återse den käre Erlendur. Boken har nyligen kommit ut, men min vana trogen väntar jag på pocketutgåvan.
 
 
Fakta:
Originaltitel: Svörtuloft
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 327
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Han tog upp lädermasken ur kassen.
.
Finns på Bokus och Adlibris
Andra som bloggat om boken är Bokbrus, Bokbabbel, alkb.se och Bokstunder.