Monster – Micael Dahlén

Fem monster. Och en författare som träffat dem alla. Micael Dahlén har utforskat en värld fylld av blod och död – men också av pengar, kärlek och kändisskap. Han har korsat tre kontinenter på jakt efter svar. Hur är det möjligt att människor upphöjts till världskändisar genom att mörda? Varför är vi så fascinerade av mord och mördare – i de mest sedda filmerna, i de mest lästa böckerna, i våra egna tankar?
 
Kommentar:
I den här boken får vi möta fem mördare: Charles Manson, Peter Lundin, Issei Sagawa, Dorothea Puente och Wayne Lo. Fem människor, som du och jag, eller fem monster?
 
Mord, och allra helst seriemord eller massmord fascinerar. Så är det bara. Det är något kittlande i att läsa och försöka förstå de mörka strömmar i en människa som kan leda fram till de mest ohyggliga gärningar. Men jag tror de allra flesta av oss fascineras på en lite lagom nivå: vi läser ett krimreportage i Allers, ser en dokumentär på TV4 Fakta eller någon film här och där. De flesta av oss blir inte så besatta att vi börjar brevväxla med mördarna eller skickar foton på våra underliv till kannibaler.
 
Hur kommer det sig att kvinnor vallfärdar till fängelset för att ha sex med Peter Lundin? Varför kan Issei Sagawa turnera världen runt med sin talkshow eller publicera böcker som anspelar på att äta kvinnokött? Och varför lägger människor till Dorothea Puente som mormor på Facebook eller går omkring med Charles Mansons ansikte på en t-shirt?
 
Micael Dahlén, till vardags professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, söker i den här boken svar på hur det kan bli en sådan idoldyrkan och kultstatus runt de dömda mördarna. Och det är intressanta tankegångar och resonemang som Dahlén tar upp. Det är som sagt inte främst en berättelse om mördare och deras mord, utan snarare om samhället, våra normer och hur vi egentligen ser på massmördare och mördare. Blir en person mer eller mindre attraktiv i våra ögon om den har mördat? Svaret kanske förvånar.
 
Monster är en mycket intressant och välskriven bok som väcker många funderingar. En bok som du gärna vill diskutera med någon efteråt.
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor:235
Utgivningsår: 2012
Första meningen: ”Jag ska inte döda dig, Var inte rädd.”
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktanken och Bokcirkus.