Rött stoft blir BBC-serie

Ann Cleeves utmärkta Shetlands-deckare ska bli tv-serie, producerad av BBC Scotland och ITV. Däremot inte bok ett eller två, utan man går direkt på tredje boken Rött stoft. Lite tråkigt tycker jag att inte få följa hela serien från start.

Jag har sett fram emot en tv-serie länge, och Shetlandsöarna är en spännande och annorlunda miljö för en deckare. Men, när jag såg castingen av huvudrollsinnehavare blev jag grymt besviken.

Jimmy Perez kommer att spelas av Douglas Henshall, som får vara hur bra skådis som helst, men någon Jimmy Perez är han då inte. Titta på honom! Så där ser inte Jimmy Perez ut. Inte för fem öre. Jimmy har spanskt påbrå, svart hår, karismatisk, och ser inte ut som en vanlig skotte. Det är ju det som utmärker honom, han är en ensamvarg och särskiljer sig från alla andra, både till utseende och sätt. Och så får vi en rödlätt och blek skotte som smälter in i mängden… Näej…

Tv-produktionen går under namnet Shetland, och de två avsnitten har premiär i slutet av 2012. Om de även kommer att visas i svensk tv återstår att se.