Eld – Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse.

Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.

Kommentar:
Eld är den efterlängtade andra delen i Engelsforstrilogin. Första delen Cirkeln blev en knallsuccé i bokvärlden och hyllades av läsare, kritiker och bokbloggare. Och nu är alltså uppföljaren här.

Handlingen är lika spännande och intensiv som i Cirkeln och jag bläddrar mig maniskt fram genom sidorna för att få veta hur det ska gå samtidigt som jag inte vill att boken ska ta slut så snabbt. 

Jag är en storkonsument av ungdomsböcker, men jag är inte alldeles förtjust i fantasy och magiska element. Men i de här böckerna blir det ett lyckat möte, och jag tror det är för att huvudpersonerna och miljön är så väldigt bra och trovärdigt skildrade. Dynamiken mellan de utvalda som är så olika varandra men ändå har så mycket gemensamt, krocken mellan deras vanliga liv och häxeriet, tonårsproblematiken kontra vuxenvärlden. Och den trista lilla bruksorten Engelsfors är på pricken som vilken döende småstad som helst. Där kan vem som helst som vuxit upp eller lever i ett litet samhälle känna igen sig. Allt känns genuint och äkta.

Eld är riktigt bra, men den är inte samma fullträff som Cirkeln var. Och det beror till viss del på att Eld saknar nyhetens behag, nu vet vi precis vad vi förväntar oss och vad vi kan få uppleva. Men det gör inte boken sämre. Nästa år kommer sista delen i trilogin, Nyckeln.

Fakta:
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 468
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Solljuset sköljer in genom rummets höga fönster och blottlägger varje gammal smutsfläck på de vita vävtapeterna.

Finns på Bokus och Adlibris.

Andra som bloggat om boken är Flaskposten, Bokhora, Bokbabbel och Enligt O.