Flickan från ingenstans – Justin Cronin

Det otänkbara inträffar: ett topphemligt amerikanskt militärexperiment går fel och ett livsfarligt virus sprider sig ohämmat. Katastrofen är ett faktum och snart har världen för alltid förändrats.

Allt som återstår för de chockade överlevarna är att kämpa. Det är en framtid som präglas av rädsla för mörkret, för döden och för ett öde som är ännu värre än så.

I detta undantagstillstånd söker två personer efter en säker plats där de kan gömma sig. Det är FBI-agenten Brad Wolgast och den föräldralösa sexåringen Amy Harper Bellafonte, som lyckades rymma från militärbasen där apokalypsen släpptes lös.

Wolgast är fast besluten att skydda Amy. Men för Amy är detta början på en mycket längre resa, en resa över tid och rymd, mot tiden och platsen där hon måste avsluta det som aldrig borde påbörjats.

Kommentar:
Den senaste veckan har jag tillbringat i Justin Cronins postapokalyptiska, dystopiska, vampyrvirusinfekterade värld, och kommer något omtumlad ut på andra sidan. Det är ett ordentligt läsäventyr på 907 sidor, som böljar lite fram och tillbaka. De första 300 sidorna är något av det bästa jag läst, alla kategorier, någonsin! Sen händer något. Mitten av boken tappar lite tempo, för att sista tredjedelen ta fart igen. Det är många karaktärer att hålla reda på, och jag hade svårt att hålla isär dem alla. Människorna i Kolonin smälter mer eller mindre ihop för mig.  

Men det är en spännande och fartfylld berättelse som fängslar mig från första sidan till sista. Den var ingenting som jag förväntade mig, det är oväntade turer och händelser hela tiden. Slutet gjorde mig en aning förbryllad, men Flickan från ingenstans är första delen i en trilogi, något som förklarar de lösa trådarna. Uppföljaren The Twelve kommer i oktober. Jag ser mycket fram emot att följa Amys resa, och förhoppningsvis få veta mer om henne och hur allt hänger ihop.

Flickan från ingenstans eller The Passage som den heter i original har blivit mycket uppmärksammad och omtyckt. Den har jämförts med Stephen Kings Pestens tid och Cormac McCarthys Vägen. Pestens tid har jag inte läst, Vägen älskade jag. Och Stephen Kings blurb på framsidan kan jag definitivt skriva under på: ”Läs 15 sidor och bli förtrollad. Läs 30 och du kommer fortsätta hela natten.”

Fakta:
Originaltitel: The Passage
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 907
Utgivningsår: 2012 (2011)
Första meningen: Innan hon blev Flickan från ingenstans – Hon som kom gående, Den första och sista och enda, som levde i tusen år – var hon helt enkelt en liten flicka i Iowa som hette Amy.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är
Ett hem utan böcker, Marias bokliv, Eli läser och skriver, EnbokcirkelförallaBoktok och Annikas litteratur- och kulturblogg.