Vila i frid – Sofie Sarenbrant

En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi Hasseludden och kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. Ingen av incidenterna verkar vara annat än olyckor, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén får ändå onda aningar. När ytterligare en person avlider på spa-anläggningen, den här gången i de varma källorna utomhus, går det inte att förneka att det måste finnas ett samband mellan dödsfallen.

Emma Sköld på Nackapolisens kriminalavdelning kopplas in som ansvarig och hon upptäcker ganska snart att detta inte är något rutinfall.

Kommentar:
Det finns några svenska deckarförfattare som jag alltid blir glad av att läsa: Camilla Läckberg, Viveca Sten och så Sofie Sarenbrant. Hur mycket blodiga mord och hemskheter som än avhandlas, så finns det alltid en värme och en känsla i historien som gör att man mår bra när man lägger boken ifrån sig. Feel-good deckare, om nu det är en genre.

Efter Vecka 36 och Istället för dig förflyttar sig Sofie Sarenbrant nu till nya miljöer. Vila i frid utspelar sig på Yasuragi Hasseludden, ett ställe som förknippas med lugn, frid och njutning, inte med mystiska dödsfall. Och det är lite den gemensamma nämnaren i alla hennes böcker, otäcka saker som händer där man minst anar det.

Jag gillar Sarenbrants sätt att skriva, det flyter på i ett rappt tempo. Men ibland går det nästan för fort, speciellt i de mest rafflande partierna. Och rafflande blir det, spänningen ökar på genom hela historien och leder fram till en dramatisk och oväntad upplösning.

Det här är en underhållande, spännande och snabbläst deckare, och Sarenbrants bästa bok hittills. Och återigen ett riktigt fint omslag!

Fakta:
Förlag: Damm förlag
Antal sidor: 380
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Med korta steg gick hon längs den bågformade passagen, som var den snabbaste vägen till badet.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Tankar från en samlares hjärna och Bims blogg.