Ondskans pris – Set Mattsson

Våren 1945 ligger Europa i ruiner. Till Malmö anländer tiotusentals flyktingar som på olika sätt har drabbats av ondskan i de nazistiska förintelselägren. Den svenska folkhemsidyllen öppnar famnen för dem, men även här lurar ondskan. Ett mord på en polsk flykting utlöser ett händelseförlopp som sprider sig likt ringar på vattnet och får oanade konsekvenser.
 
Kommentar:
Ondskans pris är Set Mattsons debutbok, och den bygger på verkliga händelser från 1940-talets Malmö.
 
Den utspelar sig alltså efter andra världskriget slut, när mängder av flyktingar från nazisternas dödsläger kommer till Sverige och tas om hand. När en av de nyanlända flyktingarna mördas kopplas kommissarie Douglas Palm in på fallet. Hans fru Anna är chef på flyktingförläggningen. Men det pågår också andra utredningar, någon för bort barn och förgriper sig på dem. Och så inträffar fler mord…
 
Allt det här är händelser som lika gärna skulle kunna utspela sig idag. Jag tycker inte att jag får någon speciell 40-tals känsla, och ibland känns det som att tidstypiska detaljer är inlagda här och där för sakens skull, men jag får aldrig den där rätta känslan som man får när miljöbeskrivningarna är riktigt bra. Jag förflyttades aldrig bakåt i tiden.
 
Men ändå, det här är en mycket bra debut av Set Mattson, en välskriven och snårig deckare som håller mig på halster ända till slutet. Kanske lite väl många sidospår och personer att hålla reda, men jag gissar att flera av dem kommer att dyka upp i kommande böcker. Två till är planerade.
 
Fakta:
Antal sidor: 418
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Kvinnan vid relingen rev bort en flik av sårskorpan som täckte det runda såret.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är  Erikas bokprat och Bokparet.