Best Friends Forever – Jennifer Weiner

Addie och Valerie ska vara bästisar för alltid. Det är i alla fall vad nioåriga Addie tror när Val flyttar in i huset mitt emot. Men under tonåren förändras allt när Val sveps med i innegänget och Addie sluter sig ännu mer i sitt skal. Och när skoltiden är över förlorar de helt kontakten med varandra.
 
Femton år senare är Val halvkänd väderpresentatör medan Addie fortfarande bor kvar i sitt barndomshem. Sent en kväll knackar det på dörren. Utanför står hennes gamla kompis Val med blod på kappan. ”Något fruktansvärt har hänt” säger hon. ”Kan du hjälpa mig?”.
 
Det är upptakten till Jennifer Weiners Best Friends Forever. Det är många som berömt henne och nämner henne som en av de bästa chick-lit författarna, men det kan jag inte hålla med om efter att ha läst den här boken. Det är en helt okej historia, men det är inte alls något speciellt med den. Jag vet inte om det här är ett försök från Weiner att skriva en annan typ av bok än hon normalt gör, för jag skulle inte riktigt klassa det här som chick lit. Det är lite för tråkigt för det. Tråkigt och tragiskt. Det är väldigt mycket svärta och sorg, och inte alls någon humor.
 
Jag är inte den som brukar klaga på att böcker inte är realistiska, jag köper det mesta om det är en tillräckligt bra historia, men här finns det så många märkliga saker. En blodpöl, inget offer, och ändå startar polisen en utredning. Ett bankrån som inte får några konsekvenser. Nja. Jag gillar däremot barndomsskildringarna med Addie och Val, deras respektive liv och hur deras vänskap växte fram. Det är möjligt att jag läser Weiner igen, men jag kommer inte att kasta mig över fler böcker.
 
Fakta:
Förlag: Simon & Schuster
Antal sidor: 362
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Dan Swansea came awake in the darkness, not knowing for a minute who he was or where.
 
Finns på Bokus och Adlibris.