Trogen hustru sökes – Robert Goolrick

Han satte in en annons i en dagstidning i Chicago, sökte efter en ”trogen hustru”. Hon svarade, skrev att hon var en ”enkel, redbar kvinna”. Hennes hemliga plan är att gifta sig med mannen och sedan döda honom, sakta och omsorgsfullt, så att hon sedan kan leva livet som välbärgad änka. Vad hon inte alls räknat med är att mannen har egna planer.

Kommentar:
Trogen hustru sökes är en dramatisk, mörk och passionerad historia som utspelar sig 1907 i en liten stad i Wisconsin. Catherine Land svarar på Ralph Truitts annons efter en trogen hustru, och det är upptakten till det drama som kommer att utspela sig. De är båda två känslomässigt skadade av sina tidigare upplevelser, båda bär på hemligheter, och de har båda olika motiv till att gifta sig.

Det är raka motsatsen till en feelgood roman, det är en ganska makaber handling och märkliga karaktärer. Sex, våld, lust, passion, dekadens, galenskap, självförakt, hat, död – och mitt i denna virvelvind av mörker, finns det någonstans även plats för kärlek och godhet?

Jag har sett att den här boken har fått varierande recensioner, men nästan inga ljumma betyg. Antingen hatar man den eller så älskar man den. Jag tänker inte gå så långt som att säga att jag älskar den, men jag sällar mig helt klart till den positiva skaran. Det är en tät, intensiv, nästan surrealistisk berättelse, berättad med en annorlunda röst. Och inte alls vad jag förväntade mig.

Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Det var bitande kallt, luften vibrerade av allt det som ännu inte hade inträffat.

Finns på Bokus och Adlibris.

Andra som bloggat om boken är Med näsan i en bok, Enbokcirkelföralla, Doras bokprat och Hellre barfota än boklös.