Sommarhuset – Anna Fredriksson

Evas värld rasar samman när hennes mamma oväntat går bort. Vid begravningen återförenas hon med sina syskon, Anders och Maja, som hon inte haft någon kontakt med på många år. Snart är de indragna i en bitter arvstvist.

Eva beger sig ut till mammans älskade skärgårdshus för att tillbringa sommaren där. Men bara ett par dagar senare dyker Anders och Maja upp med sina familjer i släptåg för att förbereda huset inför försäljning.

Under de veckor som följer vänds Evas liv upp och ner. Huset fylls av liv och rörelse, skratt och tårar. Eva tvingas lära känna sina syskon på nytt, men frågan är om de någonsin kan hitta tillbaka till varandra.

Kommentar:
Jag är (tyvärr) inte en sån person som kan ligga vaken hela nätterna och läsa, utan brukar somna ganska omedelbart jag gått och lagt mig med min bok. Även om boken är jättebra, så har jag svårt att hålla mig vaken. Men vid vissa sällsynta tillfällen går det alldeles utmärkt, jag läser och läser utan att ögonen faller ihop, och det är ett tecken på att jag läser en riktigt bra bok. Gissa om jag höll mig vaken när jag läste Sommarhuset

Det finns mycket som är bra med den här boken. Först och främst är det en bra historia, den är trovärdig och något som många kan relatera till. Bittra arvstvister och oenigheter kring bodelning är tyvärr inte alldeles  ovanligt även i familjer där man håller sams. I den här familjen är relationerna av det knepigare slaget. Evas syskon har inte haft kontakt med Eva eller mamman på flera år.

Persongalleriet är också trovärdigt. Kantiga Eva, tysta Anders och arga Maja. Nu måste de försöka mötas och komma överens om vad som ska hända med sommarhuset. Eva vill behålla huset där hon har tillbringat varje sommar tillsammans med mamman. Syskonen som inte varit där på länge vill sälja.

Det är en berättelse fylld med känslor. Smärta och sorg. Ensamhet. Alla de känslor som ett dödsfall väcker. Så har vi sommarhuset, och alla de känslor som förknippas med det. Nostalgi. En plats för minnen. Mellan syskonen finns ilska och bitterhet. Kan de mötas någonstans och kanske försonas?

Jag tycker det här är riktigt bra. Det är välskrivet med ett flyt och driv som gör att jag hela tiden vill läsa vidare. En handling som känns äkta och karaktärer som växer och vinner i längden. Jag ser fram emot nästa bok av Anna Fredriksson.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 297
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Hon öppnar den tapetserade dörren till garderoben under snedtaket.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokkvasten, Enbokcirkelföralla, Madeleines bokhörna och Bokstunder.