Mörka strömmar – Arnaldur Indridason

I en lägenhet i centrala Reykjavik ligger en man mördad. Det är ingen vacker syn som möter Elínborg, som får ta hand om utredningen. Hennes kollega, Erlendur Sveinsson, befinner sig i sina barndomstrakter på östra Island på jakt efter sin egen historia.

I den dödes lägenhet förnimmer Elínborg en märklig doft och det är inte bara hennes skarpsinne utan även luktsinnet som leder henne på rätt väg i mordutredningen. Men för att komma framåt måste hon följa den dödes fotspår, bakåt i tiden, och blottlägga motivet bakom mordet. Hon följer den mörka ström som drar genom en människa och som sveper andra med sig i sin väg.

Kommentar:
Min vurm för Arnaldur Indridasons deckare har knappast undgått någon som brukar läsa den här bloggen. Jag har verkligen fastnat för islänningens återhållsamma, långsamma, melankoliska berättarstil.

Mörka strömmar är sjunde översatta boken om kriminalkommisarien Erlendur Sveinsson och hans kollegor. Det är också den andra delen i en kvartett, där Frostnätter utgjorde första delen. Här är det Elínborg som står i fokus. Det är hon som driver utredningen medan Erlendur inte alls figurerar i handlingen. Han han har rest bort till sitt barndomshem, för att äntligen gå till botten med den traumatiska händelsen när hans bror försvann.

Bytet av huvudperson är uppfriskande, Elínborg har funnits med hela vägen men vi har aldrig fått lära känna henne närmare. I nästa del, Svart himmel, är det Sigurdur Óli som står på tur.

Jag gillar den här sortens lågmälda deckare, utan särskilt mycket action eller rafflande slutstrider med skurkar och eldvapen. Bara en sån sak som att isländska poliser inte ens bär vapen skapar ett lugnare och snällare klimat. Men det betyder inte att det är ospännande, jag fastnar alltid i Indridasons deckare och måste läsa dem i ett svep. Det är suggestivt och fängslande, ordfattigt men färgrikt.

(Se även Glasbruket, Kvinna i grönt, Änglarösten, Vinterstaden, Mannen i sjön och Frostnätter.)

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 297
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Han klädde sig i svarta jeans, en vit skjorta och en bekväm kavaj, tog på sig ett par finskor han haft i tre år och tänkte på ställena i centrum som en av dem nämnt.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är
Bokbrus, Bokstunder, Boksnoken och Bokbabbel.