Finding Mr Flood – Ciara Geraghty

Finding Mr Flood är ytterligare en bok jag köpte med mig hem från Dublin. Jag hittade den på ett bord med rekommenderade titlar hos Hodges Figgis, där den låg tillsammans med flera andra böcker som jag läst och tyckt om. Ett gott tecken.

Dara Flood brukar alltid säga att det mest intressanta i hennes liv hände innan hon föddes. Tretton dagar innan hon såg dagens ljus gick hennes pappa ut genom ytterdörren och försvann.

Nu lever Dara ett högst ordinärt och inrutat liv. Hon bor hemma hos mamma och storasyster Angel. Hon äter pizza med sina vänner varje onsdag, dansar salsa varje fredag, och träffar sin pojkvän varje lördag. Tryggt, säkert, och absolut inga besvikelser eller överraskningar.

När Angel blir hastigt sjuk rasar Daras liv ihop. Angel behöver en ny njure men varken Dara eller modern är lämpliga att donera. Så Dara ger sig ut på jakt efter sin försvunna far…

Irländsk chick-lit brukar hålla hög klass, så även den här gången. Ciara Geraghty har jämförts med Marian Keyes (liksom varenda kvinnlig, irländsk författare inom den här genren, det är oundvikligt) och jag tycker jämförelsen håller. På många sätt är det här bättre än Keyes, och milsvida bättre än Sheila O’Flanagan som ju är den andra ”stora” irländska chick-lit författaren som översätts till svenska. Jag gillar inte alls O’Flanagan och tycker det är synd att inte fler och bättre författare inom den här genren översätts. Som Ciara Geraghty, Roisin Meaney eller brittiska Alexandra Potter och Ali McNamara, för att nämna några.

Finding Mr Flood är en varm och charmig historia. Jag gillar att det finns lite svärta och ett tyngre ämne i botten. Det är ingen flamsig och ytlig historia, men den är ändå underhållande och lättsam. Jag tycker om karaktärerna, både huvudpersonerna och bifigurerna som är sådär lagom skönt udda och utflippade. Jag kan tycka att den är något ojämn i tempot och segar på sina håll, lite rappare hade inte varit fel. Ett plus för omslaget, jättefint!

Fakta:
Förlag: Hachette Books Ireland
Antal sidor: 550
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Dara Flood always said that the most interesting thing about her happened before she was born.


Finns på Bokus och Adlibris.