Rekordvinnaren – Pieter Tham

Jacob Niller är nöjd med sin lugna vardag. Han har just fått ett alldeles lagom stort avgångsvederlag efter tjugo år på Handelsbanken och njuter ett stilla liv vars händelselösa epicentrum är våningen i Gamla stan. Där, fjärran från vimlets yra, smuttar han nöjt på sin dagliga dos rödvin. Det mest spännande i hans liv är den månatliga golftävlingen med herrkompisarna. 

En vårmorgon ringer telefonen och vinstambassadören på Svenska Spel presenterar sig. Aningen motvilligt inser Jacob Niller när den första chocken lagt sig, att han just blivit en kvarts miljard rikare. 

I samma stund börjar problemen. Det som till en början ser ut som en lovande kärleksaffär på nätet, utvecklar sig till närkontakt med maffian, grovt bedrägeri, och kidnapping.

 
Kommentar:
Jag fick den här boken skickad till mig via kommunikationsbyrån Pronto som utlovade ”en mer spännande läsupplevelse genom att på ett lustfyllt sätt knyta samma fiktion och verklighet”. Det innebar att jag fick en specialutgåva av boken där mitt namn finns tryckt på omslaget, med boken följde en trisslott och någon vecka senare kom ett brev från välgörenhetsorganisationen Vita Stjärnan, som också figurerar i handlingen. Sen var det inte mer än så, jag hade nog förväntat mig något mer spännande och annorlunda (hade jag vunnit stort på triss hade jag förstås tyckt det var en fantastisk idé ;).
 
Rekordvinnaren är en okej historia, men det lyfter aldrig riktigt. För min del tror jag det till största delen beror på karaktärerna – jag kan inte identifiera mig med någon av dem, och de lyckas inte engagera mig. Det känns inte särskilt intressant hur det hela kommer att sluta.
 
Jag förstår liknelserna som gjorts med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, jag tänkte också en del på Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg, men de båda böckerna innehåller mer humor. Jag är inte riktigt säker på vilken genre Rekordvinnaren tillhör – om det är meningen att den ska vara spännande eller humoristisk? Den marknadsförs som spänningsroman men det är möjligt att det är den mest ospännande spänningsroman jag läst. Inte för att den är rolig heller. Den bara är. 
 
Rekordvinnaren är ingen bok för mig, men jag tror inte heller att jag är rätt målgrupp.
 
Fakta:
Antal sidor: 318
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Telefonsamtalet jag väntat på hela mitt liv kom en morgon i april när våren alltmer enträget pockade på uppmärksamhet.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagen, Tofflan och alkb.se.