Om jorden går under

Om nu jorden går under den 21/12 är det inte så mycket lästid kvar. Jag är osäker på vilket klockslag det handlar om (mayatid, GMT etc), om det finns någon bestämd tid, men minst en bok borde ni väl hinna klämma ner innan allt är över. Men det gäller att välja omsorgsfullt. Vilken bok passar bäst att invänta apokalypsen med, och vilken bok bör man ha med sig om man står där som enda överlevande efter katastrofen?
 
Den underbara undergångshistorien En tid för mirakel av Karen Thompson Walker är ett givet val. Den handlar om att jordens rotation saktar ner och snurrar långsammare och långsammare. Fåglar dör, valar strandar, 48 timmars solsken följs av 48 timmars mörker. Och mitt i allt det växer elvaåriga Julia upp. Den är lika ljuvlig som vemodig.
 
 
 

Den hypnotiska Vägen av Cormac McCarthy får min mage att knyta ihop sig bara jag tänker på den. Det är några år sen jag läste den men den har gjort avtryck. Det är få böcker som berör mig lika starkt så lång tid efteråt. Den handlar om en far och en son, och deras resa genom ett sönderbränt och öde landskap. Allt de har är varandra, och hoppet om en framtid.

 
 
Och varför inte en dystopisk framtidsroman om ett postapokalyptiskt Stockholm,
Toffs bok (med kommentarer av Muhamed Bentson) av Kalle Dixelius. Handlingen utspelar sig i ett mörkt och dystert ”Ståkkålm” som styrs av fullmäktige och skyfflare, med vanliga knegare längst nere på botten. De skottar jord och grus och dricker sig fulla på mäsk. Det är ont om mat, och den civilisation som en gång fanns är borta.
 
 
Och så har vi Hungerspelen (trilogin) av Suzanne Collins, ett nästan tusen sidor spännande läsäventyr. En framtidsskildring där en ny nation, Panem, har bildats efter naturkatastrofer och krig och invånarna styrs med järnhand av regimen. Varje år arrangeras Hungerspelen, en brutal kamp där 24 ungdomar slåss för att vinna – och överleva. En av deltagarna är Katniss Everdeen.
 
 
 
Fler tips?