Mörka platser – Gillian Flynn

Libby Day var bara sju år när hennes mamma och två systrar mördades i det som kom att kallas Satansoffret i Kinnakee. Medan hennes familj låg döende flydde Libby från deras lilla bondgård och ut i den stränga vinterkylan. Hon överlevde – och vittnade om hur hennes femtonårige bror Ben var den skyldige.

Tjugofem år senare spårar en grupp påstridiga privatspanare upp Libby i hopp om att hitta bevis för att Ben är oskyldig. Ben sitter fortfarande i fängelse och Libby lever på smulorna från en fond, upprättad av välgörare som sedan länge glömt bort henne. Libby ser en chans att tjäna en hacka på sin tragedi. Mot en summa pengar tar hon kontakt med de som var involverade den där gången. Kanske ska det visa sig att hennes vittnesmål inte var så vattentätt trots allt

Libbys efterforskningar tar henne från sjaskiga strippklubbar i Missouri till övergivna turiststäder i Oklahoma, och undan för undan börjar den ohyggliga sanningen uppdagas för henne. Libby är tillbaka där hon började och där hon egentligen alltid varit: På flykt från verkligheten. På flykt från en mördare.

 
Kommentar:
Höstens bästa deckare har den kallats, och precis så bra är den! Jag skulle till och med kunna säga årets bästa, för det här är en välskriven och spännande deckare av allra högsta klass.
 
Historien växlar mellan dåtid och nutid. Vi får följa allt som hände dagen för morden 1985 och Libbys efterforskningar som vuxen. Och det är så snyggt gjort – det långsamma tempot i dåtidens kapitel står i skarp kontrast till det hetsigare tempot i nutid. Spänningen byggs hela tiden upp gradvis och blir tätare och tätare. Och det är omöjligt att lägga boken ifrån sig.
 
Gillian Flynn skriver med både svärta och skärpa och gör det riktigt bra. Att det dessutom är en ett eller par twister i historien som gör att det inte är helt enkelt att klura ut hur det egentligen ligger till är förstås ett plus i kanten.
 
Låt Mörka platser bli den där sista-minuten julklappen i helgen, åt dig själv eller någon annan!
 
Fakta:
Originaltitel: Dark Places
Förlag: Modernista
Antal sidor: 431
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Det finns en elakhet inom mig, verklig som ett kroppsligt organ.
 
Finns på Bokus och Adlibris.