Min vän Leonard – James Frey

Det enda som hållit James uppe under tiden i fängelset är tanken på att få träffa Lilly igen, men samma dag som han släpps ut slår katastrofen till. James gör det enda han kan: ringer sin vän Leonard. Och det är paradoxalt nog under maffiabossen Leonards beskydd, i den laglösa undre världen, som James hittar mod och kraft att börja ett nytt liv.
 
Kommentar:
Min vän Leonard är den fristående fortsättningen på James Freys Tusen små bitar. James är nu ute från rehab, har avtjänat sitt straff, och ska börja leva ute i verkligheten igen. Leonard finns där, som en god fé tar han ”sin son” James under sitt beskydd och hjälper honom. Kanske inte in på den rätta vägen, men, i alla fall på en väg.
 
Jag tyckte om Tusen små bitar, och jag tycker även om Min vän Leonard. Det är en bra historia, oavsett sanningshalten. Jag tycker däremot inte om Freys sätt att skriva: långa meningar med nya meningar som börjar inuti varandra utan punkter som avgränsar, och det är många upprepningar av ord. Det störde mig inte i förra boken, men här irriterar det mig.
 
Det är hur som helst en historia som griper tag och jag blir berörd. Mycket läsvärd – men se till att läsa Tusen små bitar först.
 
Fakta:
Originaltitel: My Friend Leonard
Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor: 434
Utgivningsår: 2012 (2006)
Första meningen: Min första dag i fängelset blev jag slagen i bakhuvudet med en metallbricka av en hundrafyrtiokilosman vid namn Porterhouse.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Damernas litteraturklubb och I böckernas värld.