Tre veckor – Birgitta Bergin

– Hej, det är jag.
– Hej du.
– Har du tid att prata?
– Nej, egentligen inte. Kan vi ta det ikväll? Det är lite körigt just nu.
– Jag vill helst ta det nu.
– Skit, jag är helstressad. Vad är det som är så viktigt?
– Jag vill skiljas.

Ulli och Peter är det lyckligaste och mest sammansvetsade paret i vänkretsen. Hur kunde det bli så här? Vad har hänt? Vad händer?

Passionen överrumplar Peter, medan Ulli och tonårspojkarna fylls av alla motstridiga känslor; övergivenhet, saknad, ilska, hat, sorg och vanmakt. Som kulor på ett radband följer under tre omtumlande veckor den ena olyckan tätt på den andra för den krackelerande familjen.

Kommentar:
Tre veckor är Birgitta Bergins debutroman och en ganska trevlig överraskning. Det handlar om Ulli och Peter, ett par i fyrtioårsåldern, vars äktenskap krisar. Peter har träffat en annan kvinna, en yngre kvinna, och blivit störtförälskad. Ulli fattar ingenting. De hade det ju så bra. Eller? Ja, de grälade i vart fall inte. Kanske de inte pratade så mycket alls, men de hade ju barnen. Fina vänner, ett fint hus, och snart är det jul.

Ulli vet inte vad hon ska göra. Hon längtar efter Peter. Hon hatar honom. Hon vill ha honom tillbaka. Hennes känslor pendlar fram och tillbaka, och det är lätt att sätta sig in i hur hon känner det. Det blir tre veckor av drama för Ulli och hennes familj, oväntade händelser, möten, och saker som ställs på sin spets.

Och det blir lite väl mycket dramatik, det är främst en händelse jag tänker på som jag inte vill avslöja för den som inte läst boken, men jag hade gärna skippat den. Det kändes lite väl tillskruvat. Det var också helt onödigt för historien, den hade klarat sig bra utan det inslaget. Språkligt tycker jag det funkar bra, men jag hakar flera gånger upp mig på ord som inte passar in. Som ordet fejsa som dyker upp gång efter gång efter gång. Vem säger så? Personligen tycker jag heller inte om slutet, men det är för att jag själv aldrig skulle gjort likadant.

Sammanfattningsvis är det här en ganska bra bok, det finns ett driv, och det händer saker hela tiden. Jag tror också att det är en historia som många känner igen sig i. Jag läser gärna fler böcker av Birgitta Bergin.

Fakta:
Förlag: Tre Böcker
Antal sidor: 251
Utgivningsår: 2012
Första meningen: – Hej, det är jag.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Beas bokhylla.