Tigerkvinnan – Katerina Janouch

Det är höst på Lindängstorget. Cecilia Lunds familj har återupptagit rutinerna efter den stormiga sommaren. Cecilia återgår till barnmorskejobbet på förlossningsavdelningen och barnen till sina aktiviteter. Men relationen till John har blivit något ansträngd på grund av barnet de väntar och Cecilia börjar känna sig pressad från alla håll.

Mitt i vardagen dimper ett anonymt paket ner i brevlådan hos Cecilia. Det är en bok med ett obehagligt budskap. Samtidigt får även Cecilias mor Christina ett kryptiskt brev till sin tidningsredaktion. Har dessa två händelser med varandra att göra – och vem är det i så fall som hotar mor och dotter?

Kommentar:
Tigerkvinnan är fjärde boken om barnmorskan Cecilia Lund, de tre tidigare är Bedragen, Systerskap och Hittebarnet.

Katerina Janouch kan som ingen annan skildra vardagslivet, parrelationen och föräldraskapet. Vardagliga situationer som det är lätt att känna igen sig i.

Det känns som att det inte händer särskilt mycket i den här boken, trots att det faktiskt händer saker, och jag tror det har med Janouch berättarstil och språk att göra. Det vilar hela tiden en trygghet och ett lugn i hennes berättande, det drar in mig som läsare och man kommer väldigt nära allting.

Jag tycker om bokserier, där man får följa samma karaktärer och se dem utvecklas under böckernas gång. Jag skulle önska att det händer lite mer med Cecilia, hon är ganska exakt likadan genom alla böcker trots att hon är med om omvälvande saker. Jag skulle vilja ha lite mer riv i henne. Men samtidigt är hon ju en trovärdig figur precis som hon är.

Tigerkvinnan är en välskriven relationsroman, perfekt om man vill ha lite lättare läsning men kanske inte riktigt gillar chick-lit. Och du vinner på att läsa böckerna i rätt ordning.

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 446
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Där var hon, kvinnan han älskade så mycket.

Finns på Bokus och Adlibris.

Andra som bloggat om boken är Enbokcirkelföralla, BokMamma, I min bokhylla och Enligt O.