Hoppas – Åsa Anderberg Strollo

Ett par dagar före jul får Jonna nog. Tar jackan och skolväskan och drar till Stockholm, tänker att hon ska skaffa jobb och bostad och rädda sig själv. Eller något. Men ingenting blir som hon vill, och livet som hemlös är också krångligt. Förbannat krångligt.

Kommentar:
Jonna rymmer hemifrån, till Stockholm. Hennes mamma har åkt utomlands och lämnat Jonna hemma utan att bry sig om deras planer för julen. Jonna vill inte bli sittande med sin mormor, en mormor som ofta är full, och inte ens märker att Jonna har stuckit. Ingen saknar henne. Ingen märker att hon är försvunnen.

Jonna träffar Alex och hennes vänner, ungdomar som lever i utkanten av samhället, hemlösa, utan socialt skyddsnät, och som hittar sina egna vägar för att överleva. Att leta efter mat i sopcontainrar, byta sex mot sovplats, eller stjäla grejer för att sälja vidare. Så många vuxna som sviker, men också vuxna hjältar som tjejerna på Enter och Stockholms Stadsmission som gör vad de kan för att hjälpa. Den person som fastnar alldeles extra hos mig är Elina, som bor i ett soprum tillsammans med sin samling av gosedjur…

Den här boken rymmer många känslor, hela skalan från mörkaste mörker till ljus. Det värsta av allt är att den känns så trovärdig. De trasiga tjejerna, de finns överallt omkring oss, men vi kanske inte alltid ser dem. Det är omskakande och ögonöppnande läsning, och jag vill inte riktigt ta till mig att det faktiskt kan se ut så här.

Hoppas är en riktigt bra och angelägen bok. En viktig bok som jag hoppas får många läsare.

Hoppas har blivit nominerad till Svenska Deckarakademins pris Spårhunden för berömlig gärning inom barn- och ungdomsgenren.

Fakta:
Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor: 272
Utgivningsår: 2011
Första meningen: – Hej, jag undrar om ni behöver mer personal här?

Finns på Bokus och Adlibris.

Andra som bloggat om boken är Enbokcirkelföralla, Eli läser och skriver, En bok om dagen, Pocketlover, Dantes bibliotek, Boktokig och Böckerx3.