Giganternas fall – Ken Follett

Grandios, magnifik, mäktig är ord som återkommer när man läser omdömen och recensioner av Giganternas fall. Och visst är det en mästerlig roman, denna första del i en planerad trilogi om 1900-talets historia.

Handlingen kretsar runt fem familjer från Wales, England, Tyskland, Ryssland och USA, och utspelar sig mellan åren 1911-1924. Vi möter både nobless och tjänstefolk, fattiga och rika, gruvarbetare och earler, och vi får ta del av de stora historiska händelserna som första världskriget, ryska revolutionen och kvinnlig rösträtt.

Jag älskar historiska romaner, jag älskar tjocka romaner, och jag älskar episka släktkrönikor. Här får jag alla tre bitarna. Det är både lärorikt och fängslande, intressant och spännande. Det är många personer att hålla reda på, men karaktärerna är så vältecknade och engagerande att det aldrig blir rörigt. Visst blir det lite segt emellanåt, när det blir för mycket krig eller politiksnack, men det blir ändå inte tråkigt. Det är trots allt en nästan 900-sidig bok, det är inte så konstigt att det finns sega partier.

Jag blir inte lika fängslad som jag blev av Svärdet och spiran, det var en läsupplevelse som är svår att matcha. Jag var helt lyrisk efter att ha läst ut den, och så kände jag nu inte efter Giganternas fall. Men det är helt klart en storslagen bok, och jag är grymt imponerad av Ken Folletts research och författarskap. Vilket arbete han lagt ned, och fortsätter lägga ned. Del två (om depressionen och andra världskriget) beräknas komma ut under andra halvåret 2012, och tredje delen (om kalla kriget) 2014.

En eloge också till de tre översättarna som gjort ett hästjobb: Peter Samuelsson, Lennart Olofsson och Leo Andersson.

Fakta:
Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 887
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Samma dag som Georg V kröntes i Westminster Abbey i London steg Billy Williams för första gången ner i gruvan i Aberowen i södra Wales.

Finns på Bokus och Adlibris.