Jag reser ensam – Tore Renberg

Jarle Klepp är 25 år och har allt han önskar sig. Han är en lovande litteraturdoktorand vars liv kretsar kring att forska i den proustska onomastiken, dricka öl med sina intellektuella vänner och att hänge sig åt det uteslutande fysiska förhållandet med den glödheta Herdis Snartemo.

Men en dag får han ett brev från polisen, där han ombeds göra ett faderskapstest. Och sen ett brev från Anette Hansen, en tjej han låg med på en fest i gymnasiet och inte haft kontakt med sen dess. Hon skriver att nu är det dags för Jarle att träffa sin dotter. Anette ska nämligen resa på semester en vecka, och tänker skicka Charlotte Isabel att bo hos sin biologiska far.

Kommentar:
Jag reser ensam är den fristående uppföljaren till Mannen som älskade Yngve, en bok som jag inte har läst men måste se till att göra, för mötet med Jarle Klepp gav verkligen mersmak. Film har det också blivit, av båda böckerna, och dom är jag också pepp på att se.

Jarle Klepps liv vänds upp och ner, och det förståeligt, när han plötsligt får en okänd 7-årig dotter på halsen. Han hanterar inte situationen särskilt bra till en början, men han växer in i papparollen, och det är riktigt underhållande att följa.

Om man nu låter bli att tänka på hur sinnessjukt det i verkliga livet vore att skicka iväg sin dotter till en vilt främmande man för att bo där en vecka, och istället bara ser det som fiktion och skruvad humor, så är det här en riktigt rolig och charmig historia.

Perfekt lättsam underhållningslitteratur, och åter igen, en pärla från förlaget Gilla Böcker.

Fakta:
Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor: 349
Utgivningsår: 2011
Första meningen: När Jarle Klepp gick ut genom den grönmålade porten till hyreshuset han bodde i, lördagen den 6 september, visste han inte vilken speciell dag det här var för världen.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är
Eli läser och skriver och Enbokcirkelföralla.