Anfäkta och anamma

Krabbsaltade tångräkor
Malliga mollusker
Kräkvinspimplare
Huggormars avföda
Galoschkäft
Fjäderprydda krabbtaska

Kan någon citera en Tintin-replik? Någon? Ingen? Nähä. Inte så konstigt. Men om man frågar efter något som kapten Haddock sagt så skulle man nog få åtminstone ett anfäkta och anamma till svar. Vem minns inte Haddock och hans kreativa språkbruk!

Kapten Haddock började som sidekick till Tintin, men som bekant är det inte alltid huvudrollsinnehavaren själv som gör det största intrycket. Ofta är det dom roligare bikaraktärerna som skänker färg till historien. Och det gör verkligen kapten Archibald Haddock.

Han var den roliga figuren. Den färgstarka karaktären. Hans fantasifulla språk, hans ständiga följeslagare whiskyflaskan, och hans hetsiga humör satte sin prägel på alla de Tintin-äventyr han var med på. Men när man läser om Tintin-böckerna som vuxen, så blir den skojiga kapten Haddock en lite mer sorglig och lynnig figur som dricker alldeles för mycket. ”Det räcker kapten, det räcker! Fortsätt hellre din berättelse!”, säger Tintin i Enhörningens hemlighet och försöker ta flaskan från honom. Det är allt lite tragiskt…

Men det tänkte jag inte på som barn. Han var bara rolig. Jag älskade hans kreativa svordomar, jag samlade dem i listor i ett kollegieblock och hittade på egna varianter. Fast nu undrar jag hur mitt intryck av kapten Haddock skulle vara om jag lärt känna honom först i vuxen ålder?

Det jag tycker är mest fantastiskt med Tintin är att serien fortfarande håller. Jag har alltid trott att han var en 60-tals produkt, det är först nu jag insett att första serieföljetongen kom ut redan 1929! Första äventyren på svenska kom 1948, första albumet 1960. Min pappa läste Tintin. Jag har läst Tintin. Alla mina barn har läst Tintin, eller sett filmerna, eller lyssnat på kasettbandssagorna. Nu är det 5-åringens tur att sitta och stava sig igenom seriealbumen, och hon blev alldeles överlycklig när hon såg den nya lättlästa Tintins äventyr-dubbelboken i bokaffären. Det tycker jag är häftigt.Detta inlägg är en del i Bonnier Carlsens bloggstafett om Tintin.