Heia Norge!

Idag tycker Böcker, böcker, böcker att vi ska hylla Norge med våra bästa Norge-historier. Ja, i bokform då. Jag bjuder på två norska boktips, helt olika varandra, men med den gemensamma nämnaren att de berör.

Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?
av Bjørn Sortland är en vacker och gripande kärlekshistoria mellan Markus och Ingrid, Ingrid som är dödssjuk. Det är en annorlunda historia, om kärlek med döden som följeslagare. Den är vackert skriven och fylld av vackra meningar och dialoger.

Ögonen i Gaza är skriven av två norska läkare, Erik Fosse och Mads Gilbert, som befann sig i Gaza under Israels bombningar vid årsskiftet 2008/2009. Det är en fruktansvärd bok och en intensiv berättelse som knappt låter dig hämta andan, men det är en viktig bok.

”De bombade den centrala grönsaksmarknaden i Gaza stad för två timmar sedan. 80 skadade, 20 döda, alla kom hit till Shifa. Hades! Vi vadar i död, blod och avslitna lemmar. En massa barn. Gravida kvinnor. Jag har aldrig upplevt något så fruktansvärt. Nu hör vi tanks. Berätta för andra, skicka vidare, ropa det vidare. Eller GÖR NÅGOT! GÖR MER! Nu lever vi i historieboken, allihop! Mads G. 3.1.09 13.50 Gaza stad.”

Detta sms skickade Mads Gilbert från kaoset på sjukhuset i Gaza. Han skickade det till sina barn och till de mediakontakter han hade i telefonen. Ett nödrop, ett SOS, till någon som kunde lyssna. Det hjälpte omvärlden att få upp ögonen för vad som pågick. Jag önskar att alla, precis alla, läser den här boken och fortsätter att öppna sina ögon.