Vid vägs ände – Björn B. Jakobsson

Under höstlovet beger sig Ivona och hennes femtonåriga styvdotter Polly till ett ensligt beläget hus för att tillbringa några dagar utan TV, internet och mobiler. Meningen är att den kompakta tystnaden ska tvinga dem att tala med varandra.

Men vistelsen i det ensliga huset blir inte vad någon av dem tänkt sig. Ett oväder stänger av all kontakt med omvärlden, deras bil går sönder och någonstans inte så långt därifrån jagar ett polisuppbåd två förrymda fångar misstänkta för ett bestialiskt mord. Tillvaron förvandlas snabbt till en bokstavlig kamp på liv och död.

Kommentar:
Att läsa den här boken är som att se en B-skräckis. Den är spännande, och jag är hela tiden nyfiken på att läsa vidare. Det är det positiva.

Men särskilt bra skriven är den inte. Det är för många ologiska saker som händer, för många icke-trovärdiga karaktärer och för många snuskgubbeinslag. På något sätt förväntar jag mig mer än så här när jag läser en bok – medan det säkert skulle passera som en hygglig film. Jag vet inte ens om författaren har skrivit allting på allvar, eller om han gör det med ironi.

Jag vill inte totalsåga den här thrillerdebuten av Jakobsson, det finns trots allt något som gör att jag läser klart boken. Det blir aldrig långtråkigt och det är hyfsat spännande. Och det känns som att det finns potential till en ännu bättre historia nästa gång.

Fakta:
Förlag: Damm förlag
Antal sidor: 315
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Det ensliga huset vid den stora skogen uppfyllde alla de rätta kriterierna.

Finns på Bokus och Adlibris.