Fallet med de försvunna böckerna – Ian Sansom

Israel Armstrong är en känslig själ. En bokälskande vegetarian i manchesterkostym som flyttar till Irland för ett efterlängtat jobb som bibliotekarie. Men när han efter tolv timmars resa kommer fram upptäcker han att biblioteket har stängt, för gott, och att hans nyblivna chef har glömt berätta att hans tjänst numera består i att köra en bedagad biblioteksbuss.

Strandad långt ute på den irländska landsbygden har Israel två val: Att med svansen mellan benen återvända till sitt halvdana liv i London och sitt halvdana jobb på en lågprisbokhandel i ett köpcentrum, eller att stanna kvar och sätta sig bakom ratten på en bokbuss som sett bättre dagar, och som inte bara saknar hyllor utan också böcker. För det visar sig vara nästa hake. Bibliotekets samtliga femtontusen böcker har försvunnit. Men vem stjäl så många böcker? Och hur?

Kommentar:
Jag gillar omslaget, och det, liksom baksidestexten, signalerar en rolig historia. Men nja… roligt vet jag inte om det är. Småtrevlig är nog bästa ordet att beskriva den med.

Det är inte en deckarhistoria, det är inte en komedi, den är rolig på sina håll, men den har också en hel del långtråkiga partier. Jag blev aldrig riktigt fast i den här berättelsen, men jag gillar Israel Armstrong. Och jag gillar förstås att han är bibliotekarie och allt boknörderiet.

Hela tiden när jag läste så associerade jag till mysteriedeckare jag läste som liten, jag tänker på Ture Sventon, men jag vet inte riktigt varför, och det finns kanske också en gnutta av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Jag ser att Zachan jämför den med Liftarens guide till galaxen och det kan nog stämma. Samma typ av tråkiga humor som inte riktigt faller mig i smaken. Men medan jag verkligen avskyr Douglas Adams humor så kan jag ändå småskratta en del åt Ian Sansom.


Fakta:
Förlag: Massolit
Antal sidor:328
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Nej.

Finns på Bokus och Adlibris.