Halvårsrapport 2011

Juni månad är slut, och det är dags att summera första halvåret 2011.

Antal lästa böcker: 49
Manligt/kvinnligt: 17 skrivna av män, 32 av kvinnor
Svenskt/utländskt: 13 svenska, 36 utländska

Jag ligger lite efter i läsningen, det har gått trögt under våren jämfört med tidigare år. Men jag siktar på att göra ett starkt andra halvår så att jag vid årets slut kommer upp i en bit över 100.

Men av de 49 jag läst så har jag haft flera starka läsupplevelser. Jag började året med att läsa tegelstenen The Terror av Dan Simmons, ett arktiskt äventyr med en närmast klaustrofobisk spänning som är inspirerat av verkliga händelser. En annan tegelsten jag älskade var Into the wilderness av Sara Donati, ett Gabaldoninspirerat, episkt läsäventyr och första delen i en serie på hittills sex böcker.

Jag har också läst några bra biografier där Pluras Resa genom ensamheten – Svart blogg och det ljuva livet var en av höjdpunkterna. Ingrid Betancourts berättelse om sin fångenskap hos den colombianska FARC-gerillan, Även tystnaden har ett slut, är en annan höjdpunkt och en av de bästa biografier jag någonsin läst.

Under våren läste jag också Gayle Formans Om jag stannar och När jag lät dig gå. Små, bitterljuva pärlor som berör. En annan bitterljuv historia var den fantastiska When God Was a Rabbit som jag också utnämner till årets läsupplevelse. Den är helt enkelt magisk, en måste-läsa bok!

Deckare har jag läst några bra, bland annat Dolda djup av Ann Cleeves. Min favoritdeckarförfattare håller stilen. Karin Slaughter var en ny bekantskap för mig, och hennes Fraktur var också den en mycket bra deckare. Jag har också skrattat, och skrattat mest har jag gjort åt 50 sätt att träffa den rätte av Lucy-Anne Holmes.

Här finns hela listan med lästa böcker 2011.