The Terror – Dan Simmons

För den som är ute efter isande kyla och en närmast klaustrofobisk spänning är The Terror det perfekta valet. En ruggigt bra och spännande bok!

Romanen är baserad på Franklinexpeditionen som 1845 seglade iväg mot Nordpolen för att hitta Nordvästpassagen. De två skeppen HMS Erebus och HMS Terror hade tillsammans en besättning på 129 man när de fryser fast i packisen utanför King Williams Island. Där blir de fast, i väntan på sommaren som aldrig kommer, i två år.

Historien berättas av flera ur besättningen men den bärande rösten är kapten Crozier på Terror. Och vilken historia det är. Inte nog med att besättningen kämpar mot svält och skörbjugg, ett sinande kolförråd och det ständiga arktiska mörkret och kylan, det finns även ett yttre hot i form av… ja vaddå? Ett stort isbjörnsliknande rovdjur, men mycket större, farligare och intelligentare, lurar där ute och väntar på att plocka besättningsmedlemmarna en efter en.

Det är en sådan fantastiskt bra historia, mycket skickligt berättad av Dan Simmons.  Det känns som att man befinner sig på båten och på isen, man upplever allt som om man faktiskt var på plats, och det är inte alla författare som lyckas med det. Karaktärerna är vältecknade och verkliga, det är ett lysande persongalleri. Det ligger också imponerande research bakom, litteraturförteckningen är lång.

Kombinationen av historisk roman blandad med skräck och en del av inuiternas mytologi är en mycket lyckad mix. Extra kittlande är att det finns en kärna av sanning i berättelsen. Det här är en storslagen roman!

Fakta:
Förlag: Little Brown & Company
Antal sidor: 960
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Captain Crozier comes up on deck to find his ship under attack by celestial ghosts.