Den vita tigern – Aravind Adiga

Möt Balram Halwai, Den vita tigern: tjänare, filosof, entreprenör, mördare. Under sju nätter, i ljuset av en befängd ljuskrona, berättar Balram sin historia…

Balram anställs som chaufför åt ett rikt par och bakom ratten på en Honda ser han för första gången Dehli. Bland kackerlackorna, telemarketingbolagen, världens 36 000 004 gudar, slummen, galleriorna och trafikstockningarna börjar Balrams omskolning. Fångad mellan sin instinkt att vara en lojal son och tjänare och sin önskan att klättra på statusstegen lär han sig en ny moral i hjärtat av ett nytt Indien. Balram börjar se hur Tigern skulle kunna fly sin bur. För en man måste väl spilla lite blod för att nå toppen?

Kommentar:
Den vita tigern är en uppfriskande historia, full med skarpa iakttagelser, ironi och humor. Här får vi en bild av Indien som är allt annat än tillrättalagd.

Balram är egentligen en ganska osympatisk karaktär, men man hejar ändå på honom. Och inget är heller svart eller vitt; det är inte så att de fattiga enbart är goda och de rika enbart onda och korrumperade, utan alla visar upp både goda och dåliga sidor.

Jag tycker det är en okej bok, men inte mer. Jag tappar intresset någonstans mot slutet och märker att jag inte riktigt bryr mig om hur det hela kommer att sluta. Det maler på i ungefär samma tempo hela tiden. Däremot tyckte jag mycket om detaljrikedomen i miljöskildringarna. Klart läsvärd, även om den inte är helt i min smak.

Den vita tigern belönades med Booker Prize 2008.

Fakta:
Förlag: Schibsted Förlag/Telegram Bokförlag
Antal sidor: 256
Utgivningsår: 2009