Bokfrågornas ABC del 28

Näst sista bokstaven är här, det vill säga Ä. Här är mina svar på Bokfrågornas ABC.

1. Berätta om en bok som beskriver ett riktigt lyckligt, konstigt, hemskt eller kanske tråkigt äktenskap.
Den första bok jag tänker på är Lionel Shrivers Dubbelfel. Shriver utforskar vad som händer i en relation när vågskålen börjar tippa, när man börjar spela mot istället för med sin partner. Riktigt bra om ett äktenskap som krackelerar.

2. Ärlighet varar längst brukar det heta. Vilken bok tycker du om som tar upp ärlighet eller bristen därpå?
Den tionde kretsen av Jodi Picoult handlar om 14-åriga Trixie som berättar att hon blivit våldtagen av sin före detta pojkvän på en fest. Killen i fråga, som är en populär hockeystjärna i stan, hävdar att hon var med på det, och allmänheten tar hans parti. Vem ljuger? Vem talar sanning? Och vad blir konsekvenserna av lögner?

3. Vilken bok är den ultimata äventyrsboken?
Dan Simmons The Terror är ett äventyr, ett läsäventyr om en äventyrlig expedition. Den är baserad på Franklinexpeditionen som 1845 seglade mot Nordpolen för att finna Nordvästpassagen. En fantastiskt bra historia!

4. Änglar finns dom? Har du läst någon bra bok där änglar förekommer?
Jag gillade Fallen av Lauren Kate. Mystik, gotisk stämning och fallna änglar på en ungdomsvårdsskola.

Nej vet ni, det blir en femte bonusfråga idag:

5. Vilken är den äckligaste boken du läst?
I Jag är den sista juden av Chil Rajchman förekommer det flera makabra och obehagliga scener. Rajchman överlevde ett år i koncentrationslägret Treblinka innan han lyckades fly och boken är hans vittnesmål. Hans arbetsuppgifter var bland annat att bära lik och han berättar de mest groteska saker. Hur kropparna som pressats in i gaskamrarna svullnar upp efter döden så det nästan inte går att dra ut dem därifrån. Hur de först begraver kropparna i stora gropar, rad efter rad, för att senare gräva upp dem och bränna dem till aska så att alla spår ska utplånas. Det är en bok som får mig att äcklas över hur grym människan kan vara. Det är en mycket stark bok som jag rekommenderar alla att läsa.